Curry do przygotowania w domu. Na spokojnie, z produktów dostępnych pod ręką. Na bazie świeżych ziół i suszonych orientalnych przypraw.

To przepis dla smakoszy ziołowej, świeżej, prostej kuchni. Dominują orientalne dodatki, jednocześnie pasjonaci kuchni azjatyckiej mogą czuć niedosyt pewnych dodatków.

Pierwotna wersja zawierała pastę z trawy cytrynowej, zachowanie proporcji przypraw, kolendrę, skondensowaną formę. Wszystko co powodowało utrudnienie jej wykonania. Teraz jest sok z cytryny, przyprawy w podobnych proporcjach dosypywane na oko, natka pietruszki. Curry z dużą ilością passaty pomidorowej stanowi bazę do sosu warzywnego w przepisie Smak Azji .

curry przed zmiksowaniem

Składniki

  • suszone przyprawy: 10 gr (przeważnie to ½ opakowania) curry, po 1 płaskiej łyżeczce: cynamonu, kurkumy, imbiru, kardamon, 5 goździków (tylko pokruszone miękkie główki), świeżo mielony pieprz i szczypta soli
  • 1 świeże peperoncino
  • sok z ¼ cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • pasta z anchois (2 łyżeczki) lub 1-2 anchois ze słoiczka,
  • ok 250-300 ml passaty pomidorowej

Przygotowanie

Gra w kolory. Żółta czy czerwona? Ostra czy łagodniejsza. Decydują dwa składniki. Peperoncino i ilość sproszkowanej kurkumy. Co przeważy u Was? 🙂

Wszystkie składniki miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej (prawie;) masy. Sprawdzamy, wg swojego uznania czy pasta jest wystarczająco gęsta, aromatyczna i ostra.

Podziel się linkiem!