Tuby kalmarów wypełnione farszem z jajka, bułki tartej, natki pietruszki, kaparów, włoskiego słono ostrego sera pecorino romano.

Przepisy naszych babć są najcenniejsze

Chleb od Mamy najsmaczniejszy

Chleb wypiekany w piekarniku, zrobiony przez moją Mamę. Z mąki koszernej

Przygotowanie pachnących, pełnych aromatycznego farszu kalmarów

Składniki

(porcja dla 2 osób)

  • 4 tuby kalmarów (polecam zakup w sieci Selgros lub Kuchnie Świata, cena 27-33 zł za op. 5 szt)
  • farsz: garść bułki tartej, 1 jajko, garść posiekanej natki pietruszki, garść startego Pecorino Romano, 2 łyżki wody, 1 łyżki oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku, 2 łyżeczki kaparów
  • sos: pomidory krojone z puszki, suszone oregano, bazylia, peperoncino, posiekana czerwona cebula. Jeśli chcecie zwiekszyc ilość sosu, sprawić aby był kremowy, dodajcie też odrobinę passaty pomidorowej

Przygotowanie

Kalmary rozmrozić w temperaturze pokojowej. Kiedy będą miękkie i bez lodu, zaczynamy przygotowywać farsz, a na głębokiej patelni sos.

Najpierw farsz

połączyć w misce wszystkie składniki i zagnieść. Warto ostrożnie dodawać bułkę tartą. Jej zadaniem będzie połączyć farsz i utrzymać formę podczas gotowania się w sosie kalmarów. Dużo lepiej jest zmniejszyć ilość bułki na korzyść pecorino, który jest intensywny, słony i wyrazisty. Bułka podkreśli łagodność smaku kalmara, ale zbyt duża ilość rozmyje zamierzony do osiągnięcia smak i konsystencję. Jest niezbędna do uzyskania odpowieniej formy farszu.

następnie przygotowujemy sos

Na głębokiej patelni, na oliwie podsmażamy, do zeszklenia, posiekaną cebulę. Dodajemy 1 łyżeczkę kaparów, zawartość puszki pomidorów i dla uzyskania gęstej konsystencji, odrobinę passaty pomidorowej. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Sos pozostawiamy na ogniu do zagotowania, potem pozostawiamy aby utrzymał wysoką temperaturę. Tuby kalmarów mają się w sosie udusić a farsz scalić (jajko ściąć, ser roztopić, łącząc składniki).

 

Teraz nadziewamy kalmary farszem, z umiarem. Tuby zamykamy wykałaczką. Jak na zdjęciach.

Delikatnie przekładamy kalmary do sosu i dusimy. 15 min z każdej strony. Kalmary są gotowe kiedy, przestaną być szkliste, staną się mlecznie białe, „puszyste”.

Na talerz przekładamy kalmary, polewamy sosem.

Podanie

Galeria

Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.

 

 

Podziel się linkiem!