Twój dom może ci zastąpić cały świat. Cały świat nigdy nie zastąpi ci domu. Autor nieznany

Pamiątkowa inspiracja z wakacji (grafika z kuchni)

Zebrałam dla Was, opublikowane do tej pory, domowe przepisy A Tavola! Menu opracowywane podczas każdej pory roku, dzień po dniu, po pracy, w weekendy, w zapracowane i wolne dni. W Polsce, na bazie dostępnych składników. Typowo włoskie składniki są albo przywiezione z kraju pochodzenia, albo ze sprawdzonych sklepów z włoskimi specjałami.

Menu z mojej kuchni czyli przepisy dostępne na blogu A Tavola!

Sałaty i przystawki

Rukola, koper włoski, pomidory i mozzarella

Sałatka egzotyczna na bazie szpinaku i avocado (mix & match: mango lub papaja; orzeszki lub granat)

Sałatka śródziemnomorska z fetą i świeżym oregano

Sałatka piknikowa (z makaronem bezglutenowym, rukolą, pomidorkami, oliwkami i ricottą)

Sałatka z marchewką, ziarnami zbóż, oliwkami, pomidorami i mozzarellą

Carpaccio. Tradycyjne z surowej wołowiny

Ciecierzyca, kuskus, pomidorki i czarne oliwki, obsypane pietruszką

Mięso

Pierś z kurczaka w curry

Pierś z kurczaka w szałwii i cytrusach

Pierś z kurczaka w musztardzie

Pierś z kurczaka w cytrusach. Wersja light.

Stek wołowy z rozmarynem

Jaja

Śniadanie w czasie 00:02:09 (omlet z prosciutto i serem)

Zaczarowane jaja wielkanocne

Frittata | cukinia, jaja i ser

Czarna soczewica podana pod jajkiem sadzonym

Makarony

Spaghetti z serem pecorino, masłem i pieprzem czyli cacio e pepe

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z włoską kiełbaską Nduja

Tagliatelle z czarnymi truflami

Pesto

Pennette z pomidorami, czosnkiem i peperoncino

Makaron z mięsem z kraba

Wegetariańskie

Włoska caponata czyli duszone bakłażany

Pistacje w cieście francuskim

Szpinak w cieście francuskim

Kalabryjskie melangiani chini czyli nadziewane bakłażany

Quinoa z roszponką, groszkiem, podana z miodem, cytryną, czosnkiem, oregano

Ziemniaki na parze w ziołach, podane ze szpinakiem, czerwoną fasolą i groszkiem

Młode ziemniaki na parze w ziołach, ze szpinakiem i groszkiem

Pieczywo

Biała pizza na bazie oryginalnej receptury włoskiej

Foccacia z gałązkami rozmarynu

Ryby i owoce morza

Łosoś podany z sałatką z koprem włoskim

Halibut podany z sałatką z koprem włoskim

Dorsz podany z sałatką z avocado i mango

Faszerowane tuby kalmarów

Grillowane owoce morza z patelni

Gniocchi z owocami morza

Risotto

Nowe! Risotto z porem i oliwą truflową

Risotto z groszkiem i pieprzem

Risotto z borowikami

Naturalne desery

Owocowy deser z bakaliami

Moja włoska domowa kuchnia | najlepsze zdjęcia

Fettuccine z truflami
Czarna soczewica podana z jajkiem sadzonym
Frittata
Sałatka z makaronem bezglutenowym, z dodatkiem rukoli, pomidorków i oliwek
Sałatka z makaronem bezglutenowym, z dodatkiem rukoli, pomidorków i oliwek
Risotto z grzybami i groszkiem
Risotto z porem i oliwą truflową
Przegrzebki
Biała pizza
Sałatka z ciecierzycą, kuskusem, pomidorkami, oliwkami, posypana oregano, natką pietruszki.
Sałatka z ciecierzycą, kuskusem, pomidorkami, oliwkami, posypana oregano, natką pietruszki.
Gniocchi z owocami morza
Pierś z kurczaka podana w salsie na bazie szałwii, masła, cytrusów
Sałatka z Fano (rucola, pomidorki, oliwki, koper włoski, mozzarella, ziarna zbóż, marchewka, sól, pieprz, oliwa

Sałatka egzotyczna z dodatkiem pestem granatu i pistacji podana z salsą cytrynowo miodową

Grillowanz na patelni halibut podany z cytryną na rosyponce
Grillowany halibut
Quinoa podana z groszkiem, cukinią, orzeszkami piniowymi i pestkami dyni. Doprawione czosnkiem, miodem, cytryną, oregano. Z dodatkiem chrupiącej roszponki
Podziel się linkiem!