Prażona ciecierzyca w sałatce ma lekko orzechowy smak. Ciecierzyca i kuskus nadają jej kremowej konsystencji. Pomidor, rucola i oliwki chrupią a natka pietruszki, oregano i krople cytryny zapewniają lekkość i świeżość smaku.

 

Przepis

(Składniki na 2 porcje)

mała garść kaszy kuskus
1 op. ciecierzycy z puszki (puszka 400 gr)
◦10 pomidorków koktajlowych (lub mniej zwykłych, przeciętych na ćwiartki)
puszka czarnych oliwek (puszka 300gr)
◦zioła: garść natki pietruszki, liście oregano, garść rukoli
◦przyprawy: sól gruboziarnista, świeżo mielony pieprz, starty ser grana padano, suszone oregano, sok z cytryny do skropienia sałatki, oliwa z oliwek

Przygotowanie

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i czekamy aż przyjmie cały płyn. Proporcje wody do kaszy zachowajcie według instrukcji gotowania, jednocześnie kuskus nie powinien być zbyt sypki. Traci wtedy swój smak i przyjemną konsystencję. To jest istotne ponieważ my nie będziemy dodawać do sałatki żadnego sosu, który kuskus może „wypić” i spowrotem nabrać wilgotności.

Na patelni prażymy odcedzoną z puszki ciecierzycę. Podczas prażenia posypujemy ciecierzycę, suszonym oregano i pieprzem. Po ok. 5-8 min jest gotowa, pięknie obtoczona ziołami i dzięki podprażeniu nabierze lekko orzechowego zapachu.

Na dwóch talerzach rozsypujemy kuskus (pierwsza warstwa sałatki). Następnie, jako drugą warstwę, dodajemy podprażoną na patelni ciecierzycę. Może być zimna albo jeszcze gorąca. Następnie wykładamy pokrojone pomidorki i oliwki. Dodajemy świeżo mielony pieprz. Sałatki posypujemy rukolą i listkami oregano. Dodajemy starty ser grana padano. Całość polewamy oliwą i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.

świeże kwiaty oregano….
ser grana padano…

Podziel się linkiem!