Mąka, woda i drożdze. Prosty chleb. Domowy. Polski i włoski. Choć bardziej włoski, bo soli jest szczypta a skórka nie tak chrupiąca. Smak ma neutralny, pozwala wydobyć smak dodatków (pokrojone w kostkę pomidorki, oliwa, kremy)

Przepis na chleb

Szczypta miłości i zaangażowania …

Żadna maszyna nie odda mi wrażeń i smaku pracy rąk

Powtórka, dwa dni później robimy chleb, tym razem w formie bochenka w wersji szybszej, prostszej i lepszej 🙂

opracowałyśmy idealny przepis na włoski chleb

#zostanwdomu .. doba odczuwalnie trwa dłużej. Gotu(jemy) codziennie… Kuchnia włoska jest przyjemna nie tylko dla podniebienia ale podczas przygotowywania dań. Pachnie i smakuje razem.

Zacznijmy od chleba. Mąka, woda i drożdze, szczypta soli.

Składniki

(dwie bagietki lub jeden bochenek )

500 gr mąki typ 00 lub polska pszenna (typ 450)

płaska łyżeczka soli i tyle samo cukru

400 ml wody

saszetka drożdży 7gr

Przygotowanie

Letnią wodę mieszamy z zawartością saszetki drożdży i płaską łyżeczką cukru. Odstawiamy.

500 gr mąki przesiewamy do miski. Dodajemy wodę. Całość mieszamy do uzyskania gładniej konsystencji (możecie to zrobić wykorzystująć łyżkę, jeśli ciasto jest zbyt kleiste, zbyt rzadkie dodajcie garść mąki). Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, wcześniej oprószoną mąką. Ugniatamy ok 10 min. w taki sposób tak aby nabrało jak najwięcej powietrza. Po tym czasie energicznie ugniatane ciasto będzie odchodzić od dłoni. Pamiętamy żeby co chwilę podsypywać ciasto mąką, inaczej ciasto dosłownie sklei Nam ręcę :). Przekładamy wyrobioną kulkę ciasta do naczynia, w którym będzie się piec w piekarniku, formujemy i odkładamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.

Po ok 1-2 h włączamy i nagrzewamy piekarnik do 200 st c. Ciasto posypujemy odrobiną mąki (jak na zdjęciach) i nacinamy delikatnie nożem. Kiedy piekarnik jest nagrzany wstawiamy na 30 min. Ma wyglądać podobnie jak na zdjęciach poniżej.

Bagietki

Chleb

 

Podziel się linkiem!