To co jest najprzyjemniejsze w gotowaniu to przygotowywanie i zapach jaki wtedy unosi się w domu. Czas wspólny dla wszystkich domowników, którego z dobrej woli nie opuszczam 🙂

Sprawdźcie jak prosty w przygotowaniu jest makaron z krewetkami!

 

 

Składniki

250 gr makaronu trofie

2 małe/ 1 duża cukinia

250 gr krewetek (najlepiej mrożonych ale surowych już bez pancerzy

1 główka czosnku

½ szklanki białego wina

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Świeże listki oregano

Limonka/cytryna

Przepis

(porcja dla 2 osób)

Myjemy cukinię, wycinamy środki z pestkami (miękka wodnista część z pestkami), kroimy w kostkę.

Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i zarumieniamy obrane ząbki czosnku. Wrzucamy cukinię i 10 min na wysokim ogniu dusimy, zwracając uwagę aby się nie przypaliła. Przekładamy do miski.

Na pustą ponownie patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy, wrzucamy krewetki, polewamy na wysokim ogniu białym winem, czekamy aż wino odparuje. W tym momencie możecie wzbogacić ich smak świeżymi ziołami, natką pietruszki, listkai oregano i szczyptą grubo mielonej soli. 

Na patelni łączymy składniki (cukinie mieszamy z krewetkami)

W tym czasie gotujemy makaron trofie w osolonej wodzie. Kiedy makaron stanie się al dente przekładamy na patelnię do składników, mieszamy. Dodajemy z garnka po makaronie chochelkę wody do sosu (woda po makaronie idealnie spaja całość niczym sos, nadaje też pyszny makaronowy posmak). Czekamy aż sos wchłonie całość wody. Na koniec dodajemy świeżo mielony pieprz i posiekaną natkę pietruszki.  Skrapiamy całość sokiem z limonki.

Makaron trofie i lekkość sosu krewetkowego oraz z cukinii dają temu daniu pierwsze miejsce w łatwości i szybkości podania. Smak można podkreslić dodając ziarenka kolendry, sok z cytryny, listki oregano.

Podziel się linkiem!