Spaghetti z kremową, włoską kiełbaską Nduja.

Ilość propozycji podania wieprzowiny we Włoszech jest dopasowana chyba pod każde podniebienie. Guanciale i Nduja mają jedne z najbardziej aromatycznych smaków, są idealnym dodatkiem do makaronów. Spaghetti z mięsem, makaron na ostro, …

Nduja

(…)”Nduja to kalabryjska, miękka i bardzo pikantna kiełbasa, która jest raczej bazą lub dodatkiem do dań, a nie wędliną do samodzielnego jedzenia. Można ją oczywiście rozsmarować na kawałku chleba, ale przeważnie używana jest jako dodatek. Kawałek kiełbasy (bez osłonki) trzeba włożyć do rondelka na rozgrzaną oliwę i rozgniatać drewnianą łyżką, aż rozpuści i stworzy gęsty sos. Po dodaniu do niej makaronu tworzy wręcz gotowy, pikantny sos. Można nią też polać upieczoną pizzę, ugotowaną fasolę lub dodać do zupy minestrone.

„Nduja pochodzi z okolic miasta Spilinga (tam też 8 sierpnia odbywa się coroczny festiwal jej poświęcony), ale obecnie jest produkowana w całej Kalabrii. Wytwarza się ją z tłustego mięsa wieprzowego i bardzo dużej ilości papryki (peperoncino) słodkiej i pikantnej. Do wędzenia używa się przeważnie drzewa oliwkowego i akacjowego. Następnie poddawana jest procesowi dojrzewania przez 90-150 dni.

Kiełbasę ‚nduja można kupić również w słoiku (…) link

Nduja, zamknięta w cienkiej naturalnej osłonce. Po zdjęciu spotykamy kremową pastę niezwykłe aromatyczną słodką papryką i pikantnym peperoncino

Przepis

Na stół a Tavola! po raz pierwszy zawitało spaghetti z Ndują. Propozycja po pierwszym podaniu dołączyła do stałego menu. Prosty, szybki, pachnący ostrą i słodką papryką, pomidorami i czerwoną cebulą, makaron. Kremowa kiełbaska pełna peperoncino, miękka jak pasta, zrobi na Was wrażenie.
Składniki
(porcja dla 2 osób)
2 łyżki stołowe Nduji
250 gr spaghetti
1 czerwona cebula
puszka pomidorów w puszce (400 gr)
50 gr pecorino romano
Przygotowanie
Jednocześnie – gotujemy wodę na makaron, na patelni szykujemy sos.

Sos – na oliwie podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę.Mieszamy i rozdrabniamy Nduję. Dodajemy pomidory z puszki lub domowy przecier, ilość wedle uznania – ważne aby zachować równowagę smaków. Smażymy ok 3-4 minut.

Kiedy makaron będzie al dente, przekładamy z garnka wprost na patelnię. Podlewamy makaron odrobiną wody z gotowania, tak aby sos nabrał idealnej konsystencji. Na końcu posypujemy podany makaron serem pecorino Romano.

 

Podziel się linkiem!