A gdyby tak we własnym ogrodzie jeść pizzę…z Włoch? na cienkim cieście, z idealnym pomidorowym sosem i mozzarellą di bufala…kremową, puszystą o niepowtarzalnym mlecznym smaku?

Włoską pizzę na wynos, poproszę!

We Wrocławiu powstała nowa pizzeria. Giro. W pierwszej chwili, dość skromna, ale tylko pozornie, z uwagi na lokalizację. Bardzo niezobowiązująca, w zaciszu (co jest plusem i zaskoczeniem!) ponieważ położona jest przy ruchliwej ul. Krakowskiej.

Niesamowita jest pasja, prowadzi do takich oto cudownych miejsc. Niedawno dowiedziałam się, że w pizzerii pracują tylko Polacy, jak i właściciel też jest naszym rodakiem.

Wypiekana tutaj pizza jest taka krucha i chrupiąca, na jaką do tej pory czekałam od wakacji do wakacji. Tych spędzanych we Włoszech.  Widać, że liczy się przede wszystkim jakość produktów, mają być z Włoch. Oryginalna, lekka mąka 00, drożdze piwne, słodkie pomidory, mozzarella rozpływa się w ustach.

Moją ulubioną pizzą jest ta najbardziej tradycyjna, „jedyna” margherita. W Giro Deliviery, pizza jest w stylu neapolitańskim, ma pulchne brzegi, środek jest płaski i elastyczny. Margharita w wersji ekstra „Buffala” jest najlepsza jaką w Polsce do tej pory jadłam. Sos do pizzy przyrządzany jest prawdopodobnie z pomidorów Pelati, ponieważ jest delikatny, aromatyczny, bez sztucznej czerwieni, słodkości czy wyczucia wody. Taką pizzę mogłabym jeść na kolację codziennie.

Giro Deliviery Pizza Wrocław
Punkt 17:00 pizza na wynos, prosto do ogrodu. Znana mi wcześniej tylko z pochlebnych opinii w sieci i lokalnej społeczności

Pizza-włoska-na-wynos-a-tavola-blog

 

OMG! Ciasto jest na bazie włoskiej mąki 00 więc ma niepowtarzalny smak. Ciężko opisać różnicę przed spróbowaniem póki się jej nie poczuje ponieważ nawet tortowa mąka polska nie jest tak lekka. Ciasto dzięki specjalnej mące staje się niesamowicie miękkie wewnątrz, chrupiące zewnątrz. To zdjęcie (dla mnie 🙂 ) mówi samo za siebie.
Na zdjęciu widzicie najlepszą typową klasyczną pizzę (uwierzcie mi niczym nie odbiegająca neapolitańskiej) z dodatkiem mozzarelli Buffala – mleczna, miękka, puszysta i aromatyczna.

Ostatni kawałek…

Ta Margherita już zjedzona. Ale będą kolejne, mniam!
Podziel się linkiem!