Proste i jednocześnie bogate w smaku pulpety z mielonej wołowiny. Tradycyjny przepis z Sardynii. Dodatki do mięsa, podkreślą smak wołowiny.

Włoskie pulpety z Sardynii czyli bombas

Składniki na pulpety

wołowe mięso mielone – 400 gr,

jajko,

ser Pecorino Romano – 30 gr,

1 bułka tarta,

sól, pieprz do smaku

3 ząbki czosnku,

natka pietruszki,

Przygotowanie mięsa

W misce mieszamy składniki. Mięso, starty ser, starta bułka tarta, przyprawy, surowe jajko. Składniki wyrabiamy przez kilka minut jak ciasto, aż masa będzie jednolita. Następnie formujemy z mięsa pulpety.

Składniki do sosu

oliwa z oliwek

puszka pomidorów krojonych,

3 ząbki czosnku,

mix przypraw do kuchni włoskiej (suszone oregano itp)

posiekana natka pietruszki, ząbki czosnku do smaku, sól, pieprz

Przygotowanie Bombas

buono

Szykujemy sos. Na patelni, w garnku smażymy na oliwie czosnek, pepperoncino, dodajemy puszkę pomidorów krojonych, przyprawy, dusimy przez ok 10 min.

Do gotującego się sosu dodajemy wcześniej uformowane pulpeciki i gotujemy razem przez ok 10 minut na jednej stronie, następnie przekładamy mięso na drugą stronę i ponownie dusimy w sosie (pod przykryciem) przez kolejne ok 10 minut.

Podziel się linkiem!