A tavola Bambina! [tł.do stołu moja dziewczynko/moje dzieciątko]
Rozszerzanie diety Lindy rozpoczęłam w 7.m-cu, od jednoskładnikowych dań w słoiczkach, dzięki czemu mogłam zidentyfikować ewentualne alergie. Polecam produkty bio, które oferuje HIPP. W Rossmanie, produkty BabyDream mają równie dobry skład, ale smak nie zawsze przypadnie go gustu dzieciom. Dopóki dziecko poznaje smaki i je kilka łyżeczek dziennie, z wygody dla Mamy, dania gotowe się sprawdzają. Do 12.m-ca życia córki, wykluczyłam musy owocowe, ponieważ łatwiej przestawić dziecko z warzyw na owoce niż na odwrót. W tym okresie, dziecko nie przyswaja dobrze cukrów, więc to nie działało na jej niekorzyść. Po kilku tygodniach podawania słoiczków, wprowadziłam pojedyncze produkty, niezbędne w diecie dziecka, jak biały chleb i jajka. Blogerka Kreatywny Rodzic rozwiała wiele moich wątpliwości. To bardzo mądra Mama.

W 10.miesiącu życia zdecydowałam się na pierwsze własne zupy krem dla Lindy. Pierwsza, zarazem udana, zajęła mi 15 min, to był początek konca słoiczków. Mniej czasu zajmuje zrobienie zupy na 2-3 dni niż zakup i podgrzanie w kąpieli wodnej 1 słoiczka. Z miesiąca na miesiąc, zmieniam konsystencję kremu. Obecnie wszystkie kremy zawierają w sobie warzywa zgniecione widelcem lub zmiksowane ale tylko w części.
Lektury obowiązkowe
Moje dziecko cz. I Jak mądrze kochać i dobrze wychowywać swoje dziecko.
Dorota Zawadzka, Irena A.Stanisławska
Niezwykle ciekawa merytorycznie i lekka w czytaniu książka Doroty Zawadzkiej. Autorka podchodzi do dzieci przede wszystkim z szeroko pojętym szacunkiem.
Książke przeczytałam kilkakrotnie, będąc jeszcze w ciąży. Wybrane tezy, myśli, spisałam, aby zapamiętać je w chwilach kiedy okażą się bezcenne. W dziale poświęconym karmieniu, znajdziecie trafne i ważne spostrzenienia dotyczące wszystkiego „na stole” i wokół stołu” co ma wpływ na zachęcenie dziecka do jedzenia z przyjemnościa.
kreatywnyrodzic.blogspot.com
blog prowadzony przez pedagoga. W kontekście tego artykułu, na blogu Kamili, lub poprzez kontakt z nią zgłębicie wiedzę o żywieniu dzieci bez trosk, stresów i rzucania łyżeczką 🙂
U malucha na talerzu. Zdrowa dieta dla niemowląt.
Marta Jas-Baran
Skuteczne metody rozszerzania diety u dzieci. Już we wstępie ksiażki znajdziecie odpowiedzi na nurtujące pytania dot. podawania dziecku krowiego mleka krowiego, najlepszego rodzaju pieczywa, dlaczego najpierw należny zacząć od podawania żółtka a nie całego jajka, itp.. prezentowane przepisy są proste i smaczne.
Tak jak moja położna środowiskowa, pani Tatiana, nie zmuszam dziecka do jedzenia. Chcę, żeby Linda jadła ze smakiem. Na taką ilość produktów jakie obecnie mamy w sklepie, zawsze znajdę jakiś produkt z wapniem czy witaminą C, żelazem, glutenem. Jeśli Linda nie lubi produktu A (może kiedyś polubi) to probuję produkt B,C,D…o tych samych wartościach odżywczych ale inny w smaku.
Przykładowe menu dla Najmłodszych (7 mc-y – 1,5 lat)
Pierwsze śniadanie
- mleko modyfikowane/mleko matki
pomiędzy: woda, woda z sokiem, kompot, czasami mus owocowy i witaminowe biszkopty Plasmon
Drugie śniadanie
- serek wiejski/ twarożek domowy Piątnica
- mix kaszek bez mlecznych, bez cukrowych Nominal. Kaszka jaglana jest przez dzieci najbardziej lubiana 🙂 Przygotowuję je na bazie wody i 1 miarki mleka modyfikowanego, dla smaku.
- przekąska zbożowa dla dzieci np. wzbogacona o witaminy i składniki mineralne włoskiej marki Plasmon
Obiad
- zupa krem zielona z dodatkiem kaszy kuskus + makaron z pomidorami i ziołami
- zupa krem czerwona podana z chlebem chlebem + polędwica z dorsza i sałatka capreze
- zupa krem pomarańczowa + danie mięsne ze słoiczka HIPP lub zupa z posiekanym ugotowanym indykiem
- kuskus z musem warzywnym, groszkiem i ziołami + ryba z dodatkiem sałatki (mozzarella, pszenica płaskurka, marchewka i pomidor)
- zupa krem pomarańczowa na wywarze mięsnym z dodatkiem kaszy kuskus – jako jedno kompleksowe danie. Po ugotowaniu wyjmuję mięsko, siekam i dodaję na koniec już do przygotowanej zupy krem.

Przepisy
Zupy zielone A tavola! są na bazie wody, łyżki masła, odrobiny soli, czasami łyżeczki kaszki jaglanej i ziół: bazylia/oregano/pietruszka/czosnek niedźwiedzi. Warianty dodatkowych składników: groszek, ziemniak, cukinia; groszek na bazie podsmażonego czosnku, marchewka, cukinia.
Zupy czerwona i pomarańczowa A tavola! są na bazie wody, oliwy, odrobiny soli, ziół: bazylia/oregano/pietruszka/czosnek niedźwiedzi/ tymianek. Warianty dodatkowych składników: dynia, marchewka, słodki ziemniak; marchewka (dominujący smak), pietruszka, seler, ziemniak, pomidor; pomidory z odrobiną marchewki, pietruszki.
Przepisy na rybę i makaron
- makaron (gwiazdki lub inne wzory dla dzieci). Podany ze pokrojonymi w kostki, świeżymi pomidorami, z posiekaną bazylią i oregano, lekko osolone z odrobiną oliwy z oliwek.
- polędwica z dorsza, grillowana na patelni w ziołach na oliwie, skropiona cytryną. Podana z serami do przegryzania typu: solona ricotta, pecorino.

