Kuchnia włoska mieni się barwami flagi. Zieleń ziół i sałat, biel serów, ryb, makarony, prosecco, margherita, sos ragù, steki, pulpety.
Co czerwonego zjemy w Vivere Italiano?
O pizzy już pisałam wcześniej. Ciasto na bazie śnieżnobiałej mąki tipo 00, zalicza ją do dania „białego”. Margherita jest flagową pizzą i charakteryzuje się barwami narodowymi…płynnie przechodzimy do czerwonej wołowiny, bardzo cenionej we włoskiej kuchni. Zawsze podawana krucha, aromatyczna i niezmiennie smaczna. Opowiem Wam zaraz co dobrego jest w wołowinie i kiedy jest smaczna. Na początek kilka apetycznych zdjęć.
Przyjrzyjmy się menu…

„Carpaccio wołowe, oliwa, cytryna, sól, pieprz, ser grana padano, rukola, pomidorki koktajlowe.”
„Makaron typu penne, sos pomidorowy, ostra papryczka peperoncino, guanciale (boczek)”
„Stek wołowy T-bone, zapiekane ziemniaczki”
„Antrykot, rukola, pomidorki koktajlowe, ser grana padano”
„Eskalopki z polędwicy wołowej do wyboru w białym winie, cytrynie lub borowikach podane z warzywami”
Apetyczna galeria, na początek…
Jak ugryźć steka?
Mamy trzy główne stopnie wysmażenia- skrajne i coś pomiędzy. Subtelne różnice, pozostałych stopni już mało kto wyczuje. Zamawiając steka napewno otrzymacie to pytanie.
- krwisty – mięso jest prawie surowe i miękkie
- średni – po przekrojeniu środek jest różowo-czerwony. W momencie, gdy zacznie się wydobywać sok z mięsa, stek jest szczególnie delikatny
- wysmażony – po usmażeniu nie widać czerwonego mięsa, a stek nie ma już wyrazistego smaku
O wołowinie. Teoretycznie.
Wołowina musi dojrzeć żeby przygotowane z niej mięso nabrało odpowiedniej miękkości. Ono po 30 dniach nadal może być dobre, a nawet coraz smaczniejsze. Wyraziste, soczyste, miękkie. Pochodzenie mięsa i zaufany dostawca, gwarantują idealny smak. Wie o tym doskonale manager restauracji i rekomenduje autor bloga kukbuk – tutaj dowiecie się ciekawych rzeczy o wołowinie! nie będę więc ich powielać w artykule.
W skrócie, zwrócę uwagę na wartości wołowiny:
- Zawiera spore ilości składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, żelaza, cynku i selenu.
- Wpływa na dotlenienie mięśni (zaleta witaminy B12)
- Jest źródłem niacyny, która z kolei podnosi poziom HDL (dobry cholesterol)
- Zawiera dużo żelaza, które bierze udział w transporcie tlenu a przede wszystkim zapobiega anemii.
- Połowa zawartego w wołowinie tłuszczu to tłuszcze nienasycone, za które kochamy oliwę z oliwek.
A na koniec film, który poleca obejrzeć Jamie Olivier, w jednych ze swoich książek. To jeden z powodów dla których polecam wołowinę w Vivere Italiano. Dla załogi to oczywista oczywistość…
Zapraszam do świata Meatrix…www.themeatrix.com