Gnocchi są przygotowywane z sypkich „mącznych” ziemniaków, podobnie jak polskie kopytka. Jednak ciasto, po zagnieceniu na gorąco, z dodatkiem gałki muszkatołowej, staje się aromatyczne, miękkie i puszyste. W niektórych przepisach znajdziecie dodatek jajka.
Gnocchi często są porównywane do lepiej w Polsce znanych kopytek i klusek śląskich. Każdy z tych produktów jest na bazie gotowanych ziemniaków, natomiast sposób podania i wyrabiania ciasta, różnią się. Gnocchi są z gotowanych w mundurkach ziemniaków, wyrabiane kiedy warzywa po wyjęciu z wody są jeszcze lekko gorące. Szybko zagniatamy, inaczej zbyt długo męczone ciasto straci całe powietrze otrzymane po przeciśnięciu przez praskę ziemniaków.
Formowane widelcem lub w formie gnocchetti (mini) mają idealnie wchłonąć sos.
***
Składniki
(porcja dla 2 osób)
200 gr gnocchi
garść natki pietruszki, świeże/ suszone oregano, kolendra
50-100 gr mrożonego groszku (z puszki- nie 🙂 )
5 ząbków czosnku, 1 cebula, odrobina soku z cytryny
ok 250 gr mrożonych (świeżych, jeśli macie taką sposobność) owoców morza
oliwa z oliwek, 50 ml białego wina
przecier pomidorowy (włoski z doświadczenia będzie najsłodszy i gęsty)
Przygotowanie składników
Siekamy cebulę. Obieramy ząbki czosnku i tniemy w pół. Owoce morza wcześniej pozostawiamy aby naturalnie się odmroziły albo jeśli szykujemy obiad na szybko, przelewamy je wrzątkiem. Będą wystarczająco odmrożone i w takim stanie mogą być, w swoim czasie dodane do sosu.
Przygotowujemy pozostałe produkty, które potrzebujemy mieć pod ręką (cytryna, oliwa, wino, itp.). Groszek pozostawmy w opakowaniu w zamrażarce, do sosu dodamy do na bieżąco, rozmrozi się w sosie w przeciągu 5 min.
***
Przygotowanie potrawy
Na rozgrzanej patelni dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Do zarumienienia podsmażamy czosnek, dodajemy cebulkę aby się zeszkliła.
Na patelnię wrzucamy owoce morze i podlewamy je winem. Dusimy ok 4-5 min, w tym czasie wino wyparuje. Skrapiamy całość sokiem z cytryny. Dodajemy przecier pomidorowy, znów dusimy ok 5 min. Dodajemy mrożony groszek, po 3-4 min będzie już rozmrożony. Na koniec na 2-3 minutki wrzucamy gnocchi. Całość mieszamy i podajemy.
