Gnocchi to przede wszystkim ziemniaki o aromacie gałki muszkatołowej w formie kluseczek (drobniejsze nazywają się gnocchetti). Wyjątkowo miękkie i puszyste.

Jak przygotować ciasto (my częściej kupujemy) możecie przeczytać tutaj. Gnocchi robimy z gorących jeszcze ziemniaków i szybko zagniatamy, bo zbyt długo męczone ciasto traci całe powietrze otrzymane po przeciśnięciu przez praskę ziemniaków.

Składniki

(na 2 porcje)

250 gr gnocchi

garść natki pietruszki

5 ząbków czosnku

200 gr groszku

garść świeżego oregano (alternatywnie suszone), ziarna kolendry

pasta anchois lub anchois ze słoiczka

odrobina soku z cytryny

300 gr mieszanki owoców morza

oliwa z oliwek

50 ml białego wina

1  cebula

100 ml przecieru pomidorowego

***

Przygotowanie składników

Siekamy natkę pietruszki, cebulę. Obieramy ząbki czosnku i przecinamy na pół. Owoce morza albo wcześniej pozostawiamy aby naturalnie się odmroziły albo jeśli szykujemy obiad na szybko, przelewamy je wrzątkiem. Będą wystarczająco odmrożone i w takim stanie mogą być, w swoim czasie dodane do sosu.

Przygotowujemy pozostałe produkty, które potrzebujemy mieć pod ręką (cytryna, oliwa, wino, itp.). Groszek pozostawmy w opakowaniu w zamrażarce, do sosu dodamy do na bieżąco, rozmrozi się w sosie w przeciągu 2-3 min.

Przygotowanie gnocchi

Na rozgrzanej patelni dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Po chwili dodajemy posiekane cebulę i czosnek. Kiedy nabiorą rumieńców, wrzucamy owoce morze i podlewamy je winem. Smażymy 2-3 minuty z odrobiną ziół (natka pietruszki, oregano, ziarna kolendry lub jeśli macie to też kilka listków świeżej kolendry), w tym czasie wino wyparuje. Skrapiamy sos sokiem z cytryny.

Zdejmujemy z patelni owoce morza i przekładamy do osobnego naczynia.

Na pustą znów patelnię dodajemy przecier pomidorowy, znów gotujemy ok 5 min, doprawiamy do smaku ziołami, przyprawami z listy składników. Dosypujemy mrożony groszek, po 5 min będzie już rozmrożony i ciepły. 

W garnku gotujemy wodę na gnocchi, wrzucamy do wrzątku na 2 min. Po tym czasie odlewamy wodę i przerzucamy kluski na patelnię do sosu. Dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 1-2 min. Dodajemy świeże oregano i natkę pietruszki. Mieszamy. Gotowe.

 

 

Podziel się linkiem!