Gnocchi to przede wszystkim ziemniaki o aromacie gałki muszkatołowej w formie kluseczek (drobniejsze nazywają się gnocchetti). Wyjątkowo miękkie i puszyste.
Jak przygotować ciasto (my częściej kupujemy) możecie przeczytać tutaj. Gnocchi robimy z gorących jeszcze ziemniaków i szybko zagniatamy, bo zbyt długo męczone ciasto traci całe powietrze otrzymane po przeciśnięciu przez praskę ziemniaków.
Składniki
(na 2 porcje)
250 gr gnocchi
garść natki pietruszki
5 ząbków czosnku
200 gr groszku
garść świeżego oregano (alternatywnie suszone), ziarna kolendry
pasta anchois lub anchois ze słoiczka
odrobina soku z cytryny
300 gr mieszanki owoców morza
oliwa z oliwek
50 ml białego wina
1 cebula
100 ml przecieru pomidorowego
***
Przygotowanie składników
Siekamy natkę pietruszki, cebulę. Obieramy ząbki czosnku i przecinamy na pół. Owoce morza albo wcześniej pozostawiamy aby naturalnie się odmroziły albo jeśli szykujemy obiad na szybko, przelewamy je wrzątkiem. Będą wystarczająco odmrożone i w takim stanie mogą być, w swoim czasie dodane do sosu.
Przygotowujemy pozostałe produkty, które potrzebujemy mieć pod ręką (cytryna, oliwa, wino, itp.). Groszek pozostawmy w opakowaniu w zamrażarce, do sosu dodamy do na bieżąco, rozmrozi się w sosie w przeciągu 2-3 min.
Przygotowanie gnocchi
Na rozgrzanej patelni dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Po chwili dodajemy posiekane cebulę i czosnek. Kiedy nabiorą rumieńców, wrzucamy owoce morze i podlewamy je winem. Smażymy 2-3 minuty z odrobiną ziół (natka pietruszki, oregano, ziarna kolendry lub jeśli macie to też kilka listków świeżej kolendry), w tym czasie wino wyparuje. Skrapiamy sos sokiem z cytryny.
Zdejmujemy z patelni owoce morza i przekładamy do osobnego naczynia.
Na pustą znów patelnię dodajemy przecier pomidorowy, znów gotujemy ok 5 min, doprawiamy do smaku ziołami, przyprawami z listy składników. Dosypujemy mrożony groszek, po 5 min będzie już rozmrożony i ciepły.
W garnku gotujemy wodę na gnocchi, wrzucamy do wrzątku na 2 min. Po tym czasie odlewamy wodę i przerzucamy kluski na patelnię do sosu. Dokładnie mieszamy, pozostawiamy na 1-2 min. Dodajemy świeże oregano i natkę pietruszki. Mieszamy. Gotowe.