Grillowana pierś z kurczaka podana na talerzu a do niej sałata z fetą
Składniki na obiad dla dwóch osób na dwa dni z rzędu co daje oszczędność czasu zakupów i szykowania.

Składniki:
  • 600 gr piersi z kurczaka
  • 150-200 gr sera feta
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 op. świeżego szpinaku lub inna ulubionej „trawy” ok 250-300gr
  • słoiczek zielonych i czarnych oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 4-5 pomidorów
  • przyprawy: musztarda, sól gruboziarnista, pieprz swieżo mielony, oliwa z oliwek, oregano swieże lub suszone, sok z cytryny, biały ocet winny.

Produkty dostępne np. w Biedronce. Jedynie ocet winny nie zawsze tam znajdziecie, najlepiej jeśli traficie na tydzień francuski czy włoski

Marynata do piersi z kurczaka
Myjemy i oczyszczamy z tłuszczu i włokien pierś. Kroimy każdą pierś na 4-5 pasków. Dodajemy świeżo mielony pieprz i musztardę. Mieszamy. Odkładamy do lodówki.

Przygotowanie sałatky

  • talerze wykładamy zieleniną (ok 50 gr na talerz). Dodajemy sól i pieprz.
  • połowę ogórka kroimy w grube kostki i rozkładamy równomiernie na oba talerze. Czyli 1/4 ogórka przypada na 1 talerz.
  • dodajemy zielone i czarne oliwki – po ok 12 zielonych i 12 czarnych oliwek na talerz
  • dodajemy grubo pokrojone pomidory – 1 duży pomidor, albo 2 małe przypada na talerz
  • dodajemy połowę porcji fety. Na 1 talerz przypada ok 50 gr
  • na koniec, na środek talerza wykładamy bardzo cienko pokrojoną czerwoną cebulę i posypujemy ją odrobiną soli i pieprzu
    Całość skrapiamy oliwą, cytryną i octem winnym. Dodajemy pieprz i oregano. Gotowe

Teraz czas na kurę

  • wyciągamy z lodówki połowę przygotowanej porcji
  • smażymy mięso na suchej rozgrzanej patelni na dużym ogniu przez ok 7-10 min
  • mięso po ok 4 min trzeba przewrócić na drugą stronę
  • kurczak jest gotowy, jeśli mięso po przecięciu jest całe białe w środku. Musztarda lekko się przypali, skarmelizuje, tym samym zamieni się w przepyszną pamierkę 🙂

Do tego dania proponuję wystawić na stół ulubione przystawki, jak np. grissini, oliwki, chorizo, sery.

Jeśli zdjęcia z przygotowań tego dania, krok po kroku, byłyby dla Ciebie pomocne, proszę o maila – prześlę je tak szybko jak się da:)

Podziel się linkiem!