Co by w mediach nie było napisane o jakości hodowlanych łososi, jego smak przyciąga mnie jak magnes. Grillowany w ziołach i przyprawach, podany na rucoli z cytryną.
Łosoś podany z sałatką włoską, którą opracował mój mąż to moj obiad nr 1. Sałatka na bazie kopru włoskiego, mozzarelli i pomidorów.
Danie jest… proste 🙂 a robi wrażenie za kazdym razem kiedy je podajemy 🙂
Ryba i koper włoski stanowią idealne połączenie smaków
Składniki dla 2 osób
- filet ze skórą z łososia – ok. 300gr (bez skóry jest droższy. Filet ze skórą jest prosty w smażeniu, skóra łatwo odrywa się od mięsa)
- przyprawy do ryby: świeżo mielony pieprz, starta skórka z cytryny, oregano suszone, nasiona kopru włoskiego, ziołowa przyprawa do ryb (zwróćcie uwagę na skład przyprawy. Najlepiej jakby nie zawierała soli, a już napewno żeby w składzie sól nie była na podium)
- 1 op. świeżej rucoli – 125gr (lub pół opakowania rucoli i pół roszponki)
- 1 koper włoski
- 3-4 pomidory
- 1 kulka mozarelli ok 125 gr
- przyprawy: gruboziarnista sól, swieżo mielony pieprz, oregano, bazylia, peperoncino w płatkach, oliwa z oliwek, przyprawa do mozzarelli i pomidorów
Przygotowanie
- Chwilę przed podaniem a najlepiej dzień wcześniej przyprawiamy rybę i odstawiamy aby przeszła aromatami ziół.
- 2 głębokie talerze/ miski wykładamy rucolą. Dodajemy pocięty (jak na zdjęciu poniżej) koper włoski. Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie przekładamy sałatkę rucolą. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i odpowienio do smaku doprawiamy peperoncino, oregano, solą, pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i kilka listków świeżej bazyli.
- Na rozgrzaną patelnie wrzucamy rybę, skorą do dołu. Dodajemy troszkę oliwy dla smaku. Po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Delikatnie odrywamy skórę, najlatwiej szeroką, plastikową łopatką. Doprawiamy „gołe” mięso pieprzem lub ulubioną przyprawą do ryb, pozostawiamy na patelni pod przykryciem, ok 2 min i gotowe. Przekładamy na talerze z odrobina zieleniny i połówką cytryny. Dla smaku dodajemy gruboziarnista sól.
- Do sałaty, przed pierwszym kęsem, koniecznie dodajcie trochę oliwy, zataczając kręgi po sałatce, ilość – wg uznania.