Nauka gotowania. Spraw sobie aby samo gotowanie było przyjemne a danie na talerzu „ulubione”. Gotuję to co lubię. Mam kilka dań, opartych na podobnych składnikach. Proste, pachnące przepisy.
Reguły redaktorek A Tavola!: bieżące zakupy; komplet produktów w spiżarce
Podczas bieżących zakupów nie kupujcie nic, czego nie planowaliście (chyba że będzie to parmezan lub oliwa w zaskakującej promocji:)
zamrażarka:


- bułka Weka (2zł) – nie polecam kupowania krojonego, kromki są za cienkie na bruschetty. Mrożę ręcznie pokrojony bochenek, ponieważ w piekarni w ostatniej chwili często nie dostaniecie już potrzebnego produktu.
- natka pietruszki – gruby pęk natki myję, suszę i w całości mrożę. Zamrożony gniotę w ręce . Łodyżki są tak samo smaczne i aromatyczne jak liście.
- mozzarella w kuli 100-125 gr
- (2,50zł w każdym dyskoncie) – zamrażam 2-3 szt.
- zielony groszek w op.450 gr (dobra cena – 3,49zł) – 2-3 op.
- owoce morza (mrożonki, dyskonty w cenach biją na głowę inne markety) Staram się kupować osobno omółki, kalmary w tubach i ośmiorniczki baby ale czasami kupuję poprostu mieszanki po 250gr. Krewetki kupuję sporadycznie, z uwagi na cenę oraz pracochłonność w ich czyszczeniu.
lodówka:
- pomidory różnych wielkości
- miękkie avocado (dobra cena max 3,50 za szt, polecam Aldi i Biedronkę)
- lekko twarde mango (kupuję w cenach max. małe/3zł duże5zł, biedronka ma zawsze dojrzałe słodkie owoce)
- 3 mozzarelle w kuli 100-125 gr
- 2-3 opakowania sałat (rucola/roszponka/szpinak)
- fenkuł (w sezonie czyli listopad-styczeń, produkt dostępny w Lidlu, Aldi w dobrej cenie. Poza sezonem, szukajcie…) Cena w sezonie ok 5zl, poza sezonem 6-8zł za szt.)
- masło polskie
- cytryny
- świeże peperoncino – 5 szt.
- ser grana padano (200 gr za 12.99 w Biedronce i Lidlu)
- jajka (ja mam od Mamy;)
szafka:
- kilka puszek fasoli czerwonej, ciecierzycy, krojonych pomidorów (Biedronka lub produkty z marki Dawtona, ok 2zł za szt)
- słoik oliwek zielonych z pestkami (najlepsze są włoskie, przykład idealny oliwki dostępne w sklepie przy restauracji Vivere Italiano we Wrocławiu
- słoik oliwek czarnych (Biedronka, 3,29zł)
- makarony: spaghetti nr 5, casarecce i penne (włoskiej marki wtedy zawsze uda się Wam się przygotować makaron al dente)
- przecier pomidorowy
- musztarda
- sos pesto genovese d.o.p (oryginalny na bazie oliwy z oliwek, orzeszków piniowych, bazyli, serów pecorino romano i grana padano)
- pasta z asciugii
- pasty do bruschett (ulubione smaki, polecam zakupy w internetowym sklepie z kuchnią włoska Api Food Delicje z Włoch)
- czosnek
- słoik kaparów (Biedronka, 4,99zł)
- miód (nie oszczędzajcie, kupcie od pszczelarza, wielokwiatowy lub lipowy. Ok 30zł za 0,9l)
- oliwa z oliwek (polecam z Lidla i Aldi, cena ok 12 zł za 500ml)
- suszone przyprawy m.in.: gruboziarnista sól i cały pieprz w młynkach, oregano, przyprawa do kuchni włoskiej, przyprawa do ryb, pepperoncino, carry, nasiona kopru włoskiego, kurkuma
- mleczko kokosowe (Real Thai, 250ml, sklad: 80% mleczko, 20% woda. Ideał za 4,50zł)
zakupy bieżące na dany tydzień (w zależności co zaplanuję)
- świeża ryba (polędwica z dorsza/halibut/ tuńczyk – w zależności od promocji w sklepach w danym tyg.) Staram się znaleźć czas żeby kupić w promocji 3.99 max 4.99zł za 100 gr.) Halibut rzadko jest w dobre cenie, przeważnie ok 6zł za 100 gr.)
- mięso (stek wołowy albo filet z piersi kurczaka) polecam stek z Antrykota w Lidlu, miękki, kruchy 3,69zł za 100gr)
- poza sezonem działkowym – bazylię i rozmaryn w doniczce (Biedronka, Tesco, 3,99 za szt, liście ziół ok -są mięsiste, grube
- świeży ogórek
- czerwona cebula
- ziemniaki (odmiana sałatkowa z malą ilością skrobi)
- cukinia
- szynka parmeńska (Biedronka, 5,99 za op.)
- melon Cantalupe