Kiedy spotka Was dzień w którym limit wolnego czasu na gotowanie jest wyczerpany, jest późna godzina i zimno, proponuję zjeść ciasto francuskie z ulubionym farszem. Ja bardzo lubię pure z kalafiora i szpinak z mozzarellą/ ricottą. Farsz mięsny wg mnie gryzie się ze słodkim smakiem ciasta.
Jeśli Wasza spiżarka jest uzupełniona wg mojego planu na łatwe obiady – to danie zrobicie w 30-40 min łącznie z podaniem na talerz:)
Wersja ze szpinakiem (4 sakiewki) i z pure z kalafiora (4 sakiewki).
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- wersja ze szpinakiem: 1/2 op. mrożonego szpinaku liściastego, 3 ząbki czosnku, przyprawy do farszu: szczypta peperoncino, sól, oliwa z oliwek
- wersja z kalafiorem: 3/4 op. mrożonego kalafiora, 30-50 gr masła, świeżo mielony pieprz, sól.
Przygotowanie:
- Jednocześnie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, podrumieniamy razem z peperoncino, solą i pieprzem. Dodajemy szpinak, czekam aż się rozmrozi, woda odparuje a szpinak przejdzie aromatem czosnku. W garnku gotujemy kalafiora. Wystarczy 5 min.od zagotowania się wody – tak aby warzywo się nie rozgotowało. Odlewamy wodę, dodajemy masło i przyprawy. Blendujemy.
- Kiedy farsz jest gotowy, włączamy piekarnik na 200 st.C i wyciągamy z lodówki ciasto francuskie. Rozwijamy je na blaszce, na papierze do pieczenia.
- Tworzymy 8 kwadratów. Na 4 wykładamy farsz z kalafiora, na pozostałe wykładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę (lub nakładamy warstwę ricotty, ilość zależy od upodobania), następnie nakładamy szpinak. Łączymy 4 rogi i mocno je ze sobą ściskamy. Wkładamy do piekarnika na ok 20 min. Ja po ok 10 min. zmniejszam temp.piekarnika do 180 st.C. Kiedy ciasto jest ładnie zarumienione (jak na zdjęciu) danie jest gotowe!:)
Do dania najlepiej smakuje ulubiona sałata, deska serów lub inna ulubiona przystawka. Ciasto francuskie jest cieżkie a farsz sycący, niech nie zwiedzie Was „delikatność wyglądu dnia”. Jest to konkretny i pożywny obiad jak na danie w 30-40 min, na gorąco z piekarnika.