

Włosi mają naprawdę pyszne pieczywo
Taralli to włoskie pieczywo na bazie mąki, oliwy i wina, składników, których we Włoszech nigdy nie brakowało. Kulinarny wynalazek ubóstwa i zaradności piekarzy.
Lekko słone, kruche. Przystawka, przekąska, dodatek do wina. Możecie je upiec w domu, w zasadzie najpierw ugotować, a potem upiec. A możecie też je kupić.
Tak jak w przypadku pizzy, jeśli nie mamy nadmiaru wolnego czasu – kupując je nie stracicie na smaku i jakości, zyskacie przyjemność jedzenia. Kilka lat temu nauczyłam się wypiekać doskonałe taralli ale jak na przystawkę, przy moim rozkładzie dnia, wymaga poświęcenia za dużej ilości czasu.
Pierwotnie były wypiekane przez piekarzy z resztek ciasta, które zostało po wypieku chleba, i sprzedawane w okolicach Neapolu jako uliczne jedzenie z kosza przykrytego kocem, bo najlepsze są jeszcze ciepłe. Neapolitańczycy dodawali do nich smalec i migdały. Potem taralli przechwycili mieszkańcy sąsiedniej Apulii, wymyślili pikantne dodatki i dziś w całej Italii taralli są częścią rytuału zwanego aperitivo! Znana jest też wersja z czerwonym winem i cukrem.
Dlaczego promuję sklep Api Food, pisząc o taralli?
Przygodę z Api Food – Delicje z Włoch www.sklep.kuchnia-wloska.com.pl zaczęliśmy od zakupów najlepszych taralli, jakie miałam okazję jeść. Pod każdym względem. Kruchości, smaku, jakości. Po raz pierwszy kupiłam je w Rzymie, po powrocie do Polski, odnalazłam je w sklepie online, własnie w Api Food.
Z przykrością zgadzam się z informacją, umieszczoną na stronie sklepu, cytuję „Niestety, w miejscowych sklepach często brakuje takich produktów lub nie zawsze są dostępne specjały wysokiej jakości a takie są podstawą włoskiej kuchni, która opiera się właśnie na składnikach najwyższej jakości.”
Co wyróżnia taralli „Tesorini” na tle przekąsek dostepnych na rynku? napewno jakość, naturalność składników ale też nietypowy smak cacio e pepe. Czuję się w nimlekką nutkę sera owczego a pieprz delikatnie szczypie podniebienie i nadaje aromat.


Kilka zdjęć „na smaka”



Na jednej z najpopularniejszych stron internetowych we Włoszech – kulinarynym portalu GialloZafferano, z którego sama często korzystam jest napisane, że taralli są przekąskami serwowanymi przez mistrzów, ale także przez najmłodszych, nikt nie może się obejść bez ich degustacji!:)
