W święta, przy stole, zasiadają z Nami często Maluchy z bliższej czy dalszej rodziny. Najchętniej jadłyby jajka z czekolady, polane i wypełnione czekoladą. Babcia naszej Lindy ma pomysł na zachęcenie dzieci do tradycyjnych potraw. Spróbujcie!
Jaja w postaci grzybków ułożone na trawce (rucola) i z dodatkiem szynek i wędlin Wielkanocnych.
Składniki:
- jaja ugotowane na twardo
- pomidorki koktajlowe
- majonez
- rucola
- wędliny wielkanocne
Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i ściąć grubszy czubek. Postawić na rucoli. Ozdobić kapeluszem z pomidorka poprzez przecięcie pomidora wpół. Delikatnie, łyżeczką wyjąć cały środek (miąższ i pestki) żeby kapelusz był podobny do grzyba. Kropeczki tworzymy z majonezu.
Druga wersja jajek: ugotować je na twardo,obrać, delikatnie obciąć cieńszy czubek jajka i wyjąć żółtko. Wyjęte żółtko ucieramy razem z miąższem pomidora, doprawiamy do smaku. Tą masą wypełniamy jajka. Pozostałość ja w pierwszej wersji.