
Kiedy przy stole spodziewamy się kilku głodnych kochanych osób, poczciwe ziemniaki i kurczak sprawdzają się najlepiej. Pierś z kurczaka podana bez panierki, prosto z patelni z listkami szałwii, obtoczona boczkiem a najlepiej włoską pancettą (nie dominuje nad całością dania ponieważ nie jest wędzona).
Młode ziemniaki na parze, w obierkach, pokrojone w talarki, duszone w ziołach. Szpinak podany w formie całych liści. Wstępnie sparzonych we wrzątku, wrzuconych na patelnię, podsmażonych na podrumienionym czosnku, oliwie i peperoncino.
Im mniej miejsca na blacie kuchennym macie i im więcej osób przy stole gościcie tym przygotowanie kurczaka z ziemniakami w ziołach staje się ciekawe i pomocne. W jednym czasie potrzebujemy tylko 2 palników. Przygotowanie dania nie jest pracochłonne. Bardziej czasochłonne. Każdy z trzech głównych składników wymaga dodatkowej obróbki, niekoniecznie pasjonującej. Łączny czas przygotowania dania to ok 1,5h.
Smak

Delikatne białe mięso kurczaka, owinięte szałwią i pancettą, podpieczone na patelni (pancetta zastępuje oliwę czy inny rodzaj tłuszczu niezbędnego dla podsmażenia delikatnego drobiu) stanie się wyraziste, ziołowe, wilgotne. Pancetta/ boczek stanowi najważniejszą przyprawę. Mięso dzięki niej zachowa miękkość, będzie soczyste i aromatyczne. Bez waszego wysiłku.
Ziemniaki gotowane na parze w talarkach smakują inaczej. Przede wszystkim dlatego że ziemniak chłonie jak gąbka wszystko co mu damy. Stąd jego zła sława (frytki, ziemniaki z sosem na bazie oleju). Ziemniaki podane w formie ziołowego warzywa zachwycają lekkością i niecodziennych chrupiącym smakiem.
Szpinak. Lubię jego ziemisty, słodkawy smak zwłaszcza w połączeniu z ziemniakami.
Przepis
Składniki
(porcja dla 2 osób)
Płat z piersi kurczaka
4 pasterki pancetty
10 ziemniaków małe/średnie
Ok 300 gr świeżych lub mrożonych liści szpinaku
Przyprawy: sól, pieprz, peperoncino, oliwa z oliwek, liście szałwii, kilka ząbków czosnku
Przygotowanie
Najlepiej dzień wcześniej…
…kupujemy filety z piersi kurczaka, ziemniaki, szpinak, liście szałwii (najlepiej roślinkę w doniczce) i plasterki pancetty czyli dojrzewającego surowego boczku, który możemy też przygotować w domu link. Jeśli mamy sezon na młode ziemniaki, każde będą smaczne, w innym czasie kupuję czerwone lub odmiany Vinieta (najważniejsze aby były odmiany sałatkowej)…
Oczyszczamy kurczaka aby pozostało czyste mięso, kroimy w kilka plasterków tak aby można było przygotować z nich roladki. Układamy koło siebie. Na każdy nakładamy liść szałwii i plasterek pancetty. Zwijamy w roladki (na zewnątrz ma pozostać pancetta). Przebijamy każdą roladkę wykałaczką, tym samym zachowując ich kształt. Gotowe porcje przekładamy do lodówki.
Dzień wcześniej możemy też spokojnie przygotować szpinak. Przed podaniem na stół, wystarczy podsmażyć kilka minut na patelni. Prosty sposób na szpinak? na patelni na oliwie podsmażamy 5 ząbków czosnku, dodajemy posiekane peperoncino. Dodajemy szpinak, sól i świeżo mielony pieprz. Smażymy na dużym ogniu aby część wody odparowała. Dodajemy łyżkę masła. Mieszamy. Szpinak jest dobry kiedy na patelni między liśćmi nie ma już wody i poczujecie jak nabiera aromatu.
Ziemniaki gotowane na parze z dużą ilością ziół możemy przygotować najwcześniej godzinę przed podaniem i utrzymać ich ciepło pod folią aluminiową. Jak je przygotować? ziemniaki myjemy pod wodą, nie obieramy ze skórek!, kroimy w talarki (ok 0,5cm) przekładamy do garnka gdzie będą się gotować na parze. Dodajemy garście ziół (rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia, szałwia, nasiona kopru włoskiego, inne ulubione zioła), sól, świeżo mielony pieprz. Dusimy ok 15 min. Ziemniaki są gotowe kiedy zaczynają pachnieć oraz kiedy nóż wchodzi w miąższ ziemniaka jak w masło. Jeżeli ziemniaki są już gotowe a gości nie ma, przełóżmy je na talerz i przykryjmy folią aluminiową.
Z kolei tuż przed podaniem obiadu smażymy na patelni przygotowane porcje kurczaka. Roladki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Z pancetty wydobędzie się odpowiednia ilość tłuszczu. Podajcie je na świeżo. Będą gorące, aromatyczne chrupiące i lekkie. Nie odgrzewamy nigdy mięsa. Smak nie wróci.