Pierś z kurczaka w cytrusach odchudzona o białe wino, „dzień roboczy”i mąkę. Świetna, apetyczna „kura” do przygotowania podczas zabieganych dni.

Składniki na dwie porcje

  • pierś z kurczaka 400 gr
  • marynata do kurczaka: gałązka świeżego rozmarynu, 5-10 liści szałwi, pieprz, sól, łyżka miodu, pół cytryny i pół pomarańczy, 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • dodatek: sałatka – jedna do wyboru ze strony A tavola, polecam w wersji egzotycznej z suszoną żurawiną

Przygotowanie

W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i płaską łyżeczkę mąki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kurczaka wraz z całą marynatą. Mieszamy do momentu aż kura ładnie obtoczy się w nowej marynacie/panierce.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią pierś z kurczaka (na rozgrzaną patelnię nie musimy już dodawać oliwy, ponieważ jest ona zawarta w marynacie). Dusimy aż mięsko będzie w środku białe. Na koniec, chwilę podsmażamy na dużym ogniu tak aby kura się ozłociła;) Dodajemy świeżo mielony pieprz.

Podziel się linkiem!