Mozzarella, koper włoski, pomidory… tarta marchewka i gotowane ziarna zbóż. Interesująca pamiątka z nadmorskiej promenady w Fano. Sałatkę zamówiliśmy jako dodatek do grillowanych owoców morza, w domu podałam ją z polędwicą z dorsza.
Dla smakoszy umieszczam przepis na sałatkę a dla podróżników kilka zdjęć z Fano i okolic (Urbino, San Marino)
Fano to włoska miejscowość położona nad wybrzeżem Adriatyku w regionie Marche. Długo zastanawiałam się jak krótko opisać czar tej miejscowości i regionu. Pomógł mi w tym artykuł ze strony podroze.se.pl, cytuję:
Dziennik „New York Times”, rozpływając się nad magią tutejszych miasteczek i krajobrazu, okrzyknął Marche nową Toskanią. Coś w tym jest. Ten mało znany region Włoch wabi złotymi plażami, truflami, wyśmienitymi winami i czarującą przyrodą, której nadzwyczaj sprzyja tutejszy mikroklimat. O tym, że to wymarzone miejsce na sielski wypoczynek, świadczy najdłuższa średnia długość życia wśród mieszkańców Marche. Może to morska bryza, zdrowa dieta oparta na lokalnych produktach, świeżych rybach i oliwie, a może rzeczywiście jest tu jakaś magia? W filmie promocyjnym region reprezentują wesołe wróżki fruwające ponad klifami, nad długim piaszczystym wybrzeżem Morza Adriatyckiego i rozsianymi po zielonych polach i wzgórzach historycznymi miasteczkami i klasztorami. Zapewne mają z tym coś wspólnego.
Składniki sałatki (dla 2 osób)
- 1 op. rucoli ok. 150 gr
- 1/3 szklanki ziaren pszenicy płaskurki (ciekawe zboże, które słabo znosi środki chemiczne, „matka” orkiszu:)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 dużych zielonych oliwek z pestkami
- 1 op. mozzarelli (kula 125gr)
- 1 marchew
- 1 mały koper włoski
- gruboziarnista sól, świeżo mielony pieprz i oliwa do smaku
Przygotowanie
Ziarna płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do gotującej się wody z solą i gotujemy ok 30 min (zgodnie z instrukcją jest to czas gotowania odpowiedni dla sałatek). Gotujemy w proporcjach 1:2 (ziarna/woda) Po ugotowaniu przepłukujemy zimną wodą do schłodzenia.
Na talerze wykładamy rucolę. Następnie pokrojony w drobną kostkę koper włoski, startą marchewke oraz grubo pokrojoną w kostkę mozzarellę. Na to wykładamy przecięte w pół pomidorki koktajlowe. Na koniec posypujemy ziarnami farro i dodajemy po kilka oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Gotowe.