Risotto z porem i oliwą truflową. Najwspanialsze risotto jakie w życiu przygotowałam.

idealne połączenie smaku cebuli, pora z borowikami oraz aromatem trufli

Mój autorski przepis na risotto z porem i oliwą truflową. Połączenie smaków zniewala, szybkość przygotowania zachęci Was do gotowania w domu.

Oliwa ma intensywny truflowy zapach. Próbując jej pierwszy raz, nie mogłam uwierzyć jak oddaje aromat grzybów. Danie jest genialne w swojej prostocie.

Jeśli nie wiecie jak i co ugotować w domu a chcielibyście urządzić wspaniałą kolację zamiast wyjścia do restauracji to jest danie dla Was.

Przepis

Składniki

(porcja dla 2 osób)

1 por

1 czerwona cebula

1 szklanka ryżu Arborio (w porównaniu do Carnaroli jest prostszy do przygotowania dla amatorów kuchni włoskiej jak ja)

zagotowana woda (ilość 2:1 w stosunku do ryżu)

20-30 gr suszonych grzybów (borowiki)

50 gr masła

50 gr sera grana padano

sól , świeżo mielony pieprz, kilka gałązek świeżej natki pietruszki

50 ml białego wina

oliwa truflowa

 

Przygotowanie składników

Kroimy pora (tu link do strony jak to zrobić). Suszone grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą aby zmiękły (wystarczy 15 min, ilość wody? wystarczy aby pokryła grzyby). Woda, w której moczymy grzyby, przysłuży się Nam podczas gotowania ryżu. Na tarce ścieramy ser, gotowy odkładamy w miseczce na stół.

W garnku podgrzewamy oliwę truflową, wrzucamy posiekaną cebulę, mocno doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy kilka minut uważając aby cebulka się nie spaliła, dodajemy pokrojonego pora. Dusimy 3-5 minut aż warzywa nabiorą właściwego aromatu, staną się miękkie i zeszklone. Większość warzy wyjmujemy z garnka i odkładamy do miseczki.

Przygotowanie risotto

W tym samym naczyniu, do pozostawionej cebulki i pora wrzucamy ryż. Dajmy mu się chwilę poprażyć, niech nabierze orzechowego aromatu. Pamiętajmy o tym aby stale mieszać składniki (w naczyniu nie pozostało przecież wiele oliwy, ryż może w mgnienia oku się przypalić). Po około 3-5 min, dodajemy białe wino, czekamy aż wyparuje. Zaczynamy podlewać ryż gorącą wodą, stopniowo po ok 50-100 ml.Zamiennie z grzybowym wywarem, który zintensyfikuje zapach grzybów. Od Was zależy jaką ilość wykorzystacie, ja dodałam ok 50 ml. Cały czas mieszamy, kiedy ryż wchłonie wodę, dodajemy kolejną porcję. Po ok 10 min ryż jest prawie ugotowany, bądźmy już ostrożni z ilością dodawanej wody. W tym czasie wody powinno być ciut za dużo (ok 50-100 ml), ponieważ w tym czasie dodamy masło i ser, które zamienią nam wodę w krem, który doda daniu wspaniałą konsystencję, smak, zapach. Następnie dodajemy posiekaną natkę i grzyby. Mieszamy całość, pozostawiamy na kilka minut, aby składniki się połączyły. Podajemy na talerze.

Risotto z oliwą truflową i porem
Przed degustacją polewany oliwą truflową, dodajemy świeżo mielony pieprz

 

Podziel się linkiem!