Twój dom może ci zastąpić cały świat. Cały świat nigdy nie zastąpi ci domu. Autor nieznany

Olio di oliva L'olpe di Marco
chleb od Mamy, oliwa od włoskich przyjaciół

Menu A Tavola! opracowujemy podczas każdej pory roku, dzień po dniu, po pracy, w weekendy, w zapracowane i wolne dni. Oparte o proste, dobre składniki. Chcielibyście się przekonać skąd tyle we mnie pasji do gotowania?

Rukola i szpinak

Rukola, koper włoski, pomidory i mozzarella

Sałatka egzotyczna na bazie szpinaku i avocado (mix & match: mango lub papaja; orzeszki lub granat)

Sałatka śródziemnomorska z fetą i świeżym oregano

Sałatka piknikowa (z makaronem bezglutenowym, rukolą, pomidorkami, oliwkami i ricottą)

Sałatka z marchewką, ziarnami zbóż, oliwkami, pomidorami i mozzarellą

Carpaccio. Tradycyjne z surowej wołowiny

Ciecierzyca, kuskus, pomidorki i czarne oliwki, obsypane pietruszką

Drób i wołowina

Pulpety Bombas w pomidorach! z bułką tartą, pietruszką i serem Pecorino Romano

Curry

Pierś z kurczaka w szałwii i cytrusach

Pierś z kurczaka w musztardzie

Stek wołowy z rozmarynem

Filety z kurczaka z szałwią, owinięte włoską pancettą

Jajka inaczej

Omlet z prosciutto i serem

Zaczarowane jaja wielkanocne

Frittata

Czarna soczewica podana pod jajkiem sadzonym

Pasta!

Spaghetti z serem pecorino, masłem i pieprzem czyli cacio e pepe

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z włoską kiełbaską Nduja

Tagliatelle z czarnymi truflami

Pesto

Pennette z pomidorami, czosnkiem i peperoncino

Makaron z mięsem z kraba

Bakłażany i ziemniaki

Włoska caponata czyli duszone bakłażany

Kalabryjskie melangiani chini czyli nadziewane bakłażany

Quinoa z roszponką, groszkiem, podana z miodem, cytryną, czosnkiem, oregano

Ziemniaki na parze w ziołach, podane ze szpinakiem, czarną soczewicą i groszkiem

Młode ziemniaki na parze w ziołach, ze szpinakiem i groszkiem

Domowa pizza

Biała pizza na bazie oryginalnej receptury włoskiej

Foccacia z gałązkami rozmarynu

Dary morza

Łosoś podany z sałatką z koprem włoskim

Halibut podany z sałatką z koprem włoskim

Dorsz podany z sałatką z avocado i mango

Faszerowane tuby kalmarów

Grillowane owoce morza z patelni

Gniocchi z owocami morza

Duszona w ziołach dorata w sreberku z grilla

Risotto

Risotto z porem i oliwą truflową

Risotto z groszkiem i pieprzem

Risotto z borowikami

Risotto z grzybami i groszkiem

Frittata
Sałatka z makaronem bezglutenowym, z dodatkiem rukoli, pomidorków i oliwek
Sałatka z makaronem bezglutenowym, z dodatkiem rukoli, pomidorków i oliwek
Risotto z grzybami i groszkiem
Risotto z porem i oliwą truflową
Przegrzebki
Sałatka z ciecierzycą, kuskusem, pomidorkami, oliwkami, posypana oregano, natką pietruszki.
Sałatka z ciecierzycą, kuskusem, pomidorkami, oliwkami, posypana oregano, natką pietruszki.
Pierś z kurczaka podana w salsie na bazie szałwii, masła, cytrusów
Sałatka z Fano (rucola, pomidorki, oliwki, koper włoski, mozzarella, ziarna zbóż, marchewka, sól, pieprz, oliwa

Sałatka egzotyczna z dodatkiem pestem granatu i pistacji podana z salsą cytrynowo miodową

Grillowanz na patelni halibut podany z cytryną na rosyponce
Grillowany halibut
Quinoa podana z groszkiem, cukinią, orzeszkami piniowymi i pestkami dyni. Doprawione czosnkiem, miodem, cytryną, oregano. Z dodatkiem chrupiącej roszponki

Podziel się linkiem!