Frittata
Frittata to typowe biedne włoskie danie z patelni. Omlet bez ubijania białek, jajka stanowią tylko jeden ze składników. Moja autorską ulubiona wersja: potarta smażona cukinia z cebulką i jajkiem, zapieczone serem Pecorino Romano.
#zostanwdomu – dziś frittata
Podana z patelni wprost na stół. Chrupie z zewnątrz, w środku zachowuje wilgoć, słodkość cukinii i smak jajka.
Składniki
(dla 2 osób)
3 cukinie (średniej wielkości, ok 200gr/ szt.)
4 jaja
1 czerwona cebula
świeżo mielony pieprz
100 gr świeżo startego sera pecorino romano
Przygotowanie składników
Cukinię przekrajamy wzdłuż na 4 ćwiartki, wycinamy środki (czyli rozpoznawalną część, która ma w sobie pestki i najwięcej wody. Jej dodanie uniemożliwi nam uzyskanie masy pozwalającej połączyć składniki w całość)
W głębokiej misce rozbijamy 4 jaja i mieszamy do uzyskania jenolitej masy. Dodajemy świeżo mielony pieprz.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy startą cukinię. Smażymy ok. 15 min. na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu kiedy warzywo wypuści soki i zmięknie. Kiedy z cukinii wydobędzie się aromat a woda odpowiednio wyparuje, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przekładamy do osobnego naczynia (nie musi ostygać).
Przygotowanie frittaty
Na patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną cukinię, mieszamy kilka minut aż stanie się gorąca. Zawartość patelni przekładamy energicznie do miski z masą jajeczną szybko mieszając całość (uważajmy żeby jaja się nie ścięły). Całość przekładamy z powrotem na patelnię i smażymy na złoto z obu stron, czyli po ok 10 min z każdej strony. Przed odwróceniem frittaty na drugą stronę posypujemy ją garścią (ok 50 gr) pecorino romano, czekamy aż zacznie się roztapiać (ok 5 min). Teraz przewracamy na drugą stronę (aby przewrócić frittatę przykryjcie patelnię przykrywką/talerzem, obróćcie i pozwólcie frittacie na nią opaść, później delikatnie przerzućcie/przesuńcie z powrotem na patelnię. Posypcie wierzchnią stronę pozostałą częścią pecorino romano. Ja po 2-3 minutach, celowo przekładam ponownie frittatę na drugą stronę aby ser i z tej strony się kilka minut podpiekł.