Szybki przepis na kurczaka z pancettą

Pancetta to dojrzewająca, suszona wieprzowina. Dojrzewa w soli i przyprawach, a potem jest suszona. Nie wędzi się jej, stąd ma bardzo delikatny smak.

Składniki

(dla 2 osób)

400 gr piersi z kurczaka

gałązka rozmarynu, garść liści szałwii

4 plasterki pancetty

sól gruboziarnista

Marynata

Pierś z kurczaka przecinamy tak aby uzyskać w miarę równej grubości porcje. przyprawiamy solą, pieprzem, świeżymi lub suszonymi gałązkami rozmarynu i listkami szałwii. Plasterki pancetty możemy dodać od razu do marynowanego mięsa, odkładając razem do lodówki aby kurczak przeszedł aromatem lub możemy dodać na patelnię przed smażeniem kurczaka.

Przygotowanie

Smażenie trwa chwilę. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na nią plasterki pancetty, następnie kawałki kurczaka. Dusimy 5minut. Obracamy kurczaka na drugą stronę, pancettę pozostawiamy na dnie patelni bez obracania. Po kolejnych 2-3minutac jeśli kurczak jest już upieczony (biały w środku) przekładamy pancettę na wierzch, kurczak 1-2 minuty podsmaży bezpośrednio na patelni. Dzięki temu mamy pewność, że jest upieczony.

Wystarczyło kilka minut na patelni podsmażyć mięso. Tak przygotowana pierś z kurczaka zachowuje zawsze soczystość i niezwykły aromat.

 

 

Podziel się linkiem!