Szybki przepis na kurczaka z pancettą
Pancetta to dojrzewająca, suszona wieprzowina. Dojrzewa w soli i przyprawach, a potem jest suszona. Nie wędzi się jej, stąd ma bardzo delikatny smak.
Składniki
(dla 2 osób)
400 gr piersi z kurczaka
gałązka rozmarynu, garść liści szałwii
4 plasterki pancetty
sól gruboziarnista
Marynata
Pierś z kurczaka przecinamy tak aby uzyskać w miarę równej grubości porcje. przyprawiamy solą, pieprzem, świeżymi lub suszonymi gałązkami rozmarynu i listkami szałwii. Plasterki pancetty możemy dodać od razu do marynowanego mięsa, odkładając razem do lodówki aby kurczak przeszedł aromatem lub możemy dodać na patelnię przed smażeniem kurczaka.
Przygotowanie
Smażenie trwa chwilę. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na nią plasterki pancetty, następnie kawałki kurczaka. Dusimy 5minut. Obracamy kurczaka na drugą stronę, pancettę pozostawiamy na dnie patelni bez obracania. Po kolejnych 2-3minutac jeśli kurczak jest już upieczony (biały w środku) przekładamy pancettę na wierzch, kurczak 1-2 minuty podsmaży bezpośrednio na patelni. Dzięki temu mamy pewność, że jest upieczony.
Wystarczyło kilka minut na patelni podsmażyć mięso. Tak przygotowana pierś z kurczaka zachowuje zawsze soczystość i niezwykły aromat.