Przy włoskim stole wystarczy jeden gest aby mieć pewność, że jest smacznie: ktoś podnosi palec wskazujący do policzka i kręci nim w lewo i w prawo? Znaczy to tyle co „squisito”[pyszne] i jest najwyższą pochwałą. Taki widok naprawdę oznacza radość na twarzach wszystkich kucharzy we Włoszech. La migliore pizza a Breslavia!

Squisito

Doskonała pizza to przede wszystkim ciasto. Delikatne w smaku, idealnie komponujące się ze składnikami, nie dominujące nad całością. Ciasto o doskonałym nawodnieniu, spulchnione i lekkie.  Po upieczeniu, pizza staje się cienka pośrodku, bardzo wyrośnięta wokół brzegów. Krawędzie wręcz zdarzają się być przypalone.

Oryginalna pizza neapolitańska jest wytwarzana z lokalnych składników takich jak pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, i mozzarelli z mleka bawolic (mozzarella di bufala campana). Zgodnie z zasadami wytwarzania tego gatunku pizzy, mąka musi być typu 00 (ewentualnie z domieszką mąki typu 0). Pozostałymi składnikami ciasta są: drożdże piwne, woda pitna, sól (morska lub kuchenna), oliwa. Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie lub z użyciem wolnoobrotowego miksera. Gdy ciasto wyrośnie, powinno zostać uformowane tylko rękami, bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych. Pizza musi być przygotowywana w piecu opalanym drewnem. Może mieć grubość ok. 0,4 cm w środku i brzegi wysokości 1-2 cm. Po wypieczeniu powinna być chrupiąca, krucha i aromatyczna, o charakterystycznie przyrumienionych brzegach Wikipedia

Przy ul. Krakowskiej we Wrocławiu, jeszcze rok temu, zamówić włoską pizzę, kupić guanciale czy mąkę semolę było niemożliwe. W listopadzie 2019 powstały delikatesy włoskie a zarazem pizzeria. Dzisiaj miejsce wyróżnia jakość składników i zamiłowanie do włoskiego ciasta, które jest stale udoskonalane. Najdelikatniejsze i najbardziej kruche ciasto na pizzę jakie we Wrocławiu miałam okazję skosztować.

Wracając do asortymentu delikatesów włoskich, zawsze dostanę tu podstawowe i bardzo ważne w mojej kuchni produkty. Śnieżnobiałą mąkę typ 00 (jest dużo lżejsza niż powszechnie dostępna na polskim rynku mąka tortowa i zdecydowanie nie warto traktować ich zamiennie), suszone drożdże piwne, delikatną i kremową pancettę (włoski niewędzony boczek). Makaron niezbędny do mojej ulubionej wersji dania z bobem. Semolina jest dostępna, ale nie zawsze.

Mąka pszenna ma więcej smaku i znaczenia niż mogłam sobie kiedykolwiek wyobrazić. Dopiero po porównaniu smaków, skosztowaniu makaronu z mąki twardej (duruum), pizzy i focacci na bazie dedykowanej (o właściwej ilości glutenu) mąki miękkiej nabiera pełni znaczenia. Smak pizzy pozostaje wtedy zawsze niezmienny – lekkie ale i pachnące chrupiące brzegi, cienki jak papier środek, na którym liczy się smak i prostota składników.

Poniżej (miało być kilka…) zdjęć z ostatniej wizyty w Giro

Kilka szybkich zdjęć, które oddają wszystko o smaku

Ja mogłabym zawsze zamawiać pizzę Margherita lub Bufala. Klasyka włoskich smaków. Pomidory, chrupiące ciasto, mozzarella, bazylia i zapach, który przyciąga każdego do stołu.

Pizzeria stawia oprócz klasyki na sezonowe smaki i produkty. Pizza z kremem z trufli oraz mozzarellą, połączone z pieczonym bakłażanem zaskoczyła Nas aromatem, kruchością, kompozycją smaków. Ciekawa. Jeśli lubicie pizzę o smakach innych niż klasyczne na pewno znajdziecie dla siebie ulubione połączenie.

Od niedawna do menu dodana została ciekawa karta win. Jest przede wszystkim lekkie wino białe frizzante a z czerwonych można cieszyć się smakiem Primitivo Salento o intensywnym rubinowym kolorze, które widzicie na zdjęciach. Uwielbiam je, ma bogaty i przyjemny bukiet smaków z czerwonych owoców. W karcie nie brakuje również Chianti czy innych z prawie każdego regionu Włoch. Ceny są bardzo przystępne, od 40 zł za butelkę ( we Włoszech za domowe wino zapłacimy podobnie).

Smak wina zmienia smak kolacji, wypróbujcie połowę pizzy bez lampki wina a drugą z 🙂 głębia smaku pizzy Was zaskoczy. Wino chyba tym różni się na tle innych trunków właśnie, że jest jak przyprawa. Cenny dodatek, którego wiele nie trzeba ale bez niego jakoś biedniej w smaku.

To chyba jedyna pizzeria w której patrząc w górę czuję się na jak polu namiotowym, ogromne korony drzew. Bardzo przyjemne uczucie, zwłaszcza przy zapachach pizzy.

Podziel się linkiem!