Są takie dni, że na wszystko brakuje czasu. Zdecydowanie o jednym nie zapomnijmy. Najważniejszy jest wspólny czas z najbliższymi. Najlepiej przy stole. Przygotować możemy pyszne i pachnące makarony. Pesto, cacio e pepe, bób i pancetta. Są wspaniałe w swojej prostocie. Pamiętać należy o jednym. Im prostsze danie tym jakość produktów będzie istotna.
Pesto obecnie kupimy w niemalże każdym sklepie. Jednak ilość nie idzie w parze z jakością. Pesto w klasycznej wersji podaje się z makaronem. To takie danie, którego smak zależy od jakości produktów. Jeśli sos będzie na bazie oleju a nie oliwy, zamiast orzeszków piniowych będą orzeszki archaidowe, danie będzie mdłe a smak przekreślicie po pierwszym kęsie
Tutaj znana blogerka pisze o tym jakie powinno być pesto (takich składników szukajcie na etykietach słoiczków)
Makaron? Chyba najlepszy będzie delikatny, skręcony, idealnie dopasowany do konsystencji pesto, fusilii.
Składniki na makaron z pesto
(przepis dla 2 osób)
1 słoiczek pesto
250 gr makaronu
50-100 gr świeżo startego parmezanu
Świeże liście bazylii
Przepis
Gotujemy wodę w garnku.
W tym samym czasie trzemy na tarce ser, zrywamy listki bazyli. Przekładamy oba dodatki do dwóch miseczek.
Makaron gotujemy al dente. Podczas kiedy się gotuje, 2-3 łyżki wody z makaronu dodajemy do słoiczka z pesto (nabierze lepszej konsystencji i smaku (to włoski sekret!)
Po odlaniu wody z makaronu, do garnka przekładamy pesto, całość szybko mieszamy. Wykładamy na talerze. Dla smaku posypujemy parmezanem i bazylią.