Są takie dni, że na wszystko brakuje czasu. Zdecydowanie o jednym nie zapomnijmy. Najważniejszy jest wspólny czas z najbliższymi. Najlepiej przy stole. Przygotować możemy pyszne i pachnące makarony. Pesto, cacio e pepe, bób i pancetta. Są wspaniałe w swojej prostocie. Pamiętać należy o jednym. Im prostsze danie tym jakość produktów będzie istotna.

Pesto obecnie kupimy w niemalże każdym sklepie.  Jednak ilość nie idzie w parze z jakością. Pesto w klasycznej wersji podaje się z makaronem. To takie danie, którego smak zależy od jakości produktów. Jeśli sos będzie na bazie oleju a nie oliwy, zamiast orzeszków piniowych będą orzeszki archaidowe, danie będzie mdłe a smak przekreślicie po pierwszym kęsie

Tutaj znana blogerka pisze o tym jakie powinno być pesto (takich składników szukajcie na etykietach słoiczków)

Makaron? Chyba najlepszy będzie delikatny, skręcony, idealnie dopasowany do konsystencji pesto, fusilii.

Składniki na makaron z pesto

(przepis dla 2 osób)

1 słoiczek pesto

250 gr makaronu

50-100 gr świeżo startego parmezanu

Świeże liście bazylii

Przepis

Gotujemy wodę w garnku.

W tym samym czasie trzemy na tarce ser, zrywamy listki bazyli. Przekładamy oba dodatki do dwóch miseczek.

Makaron gotujemy al dente. Podczas kiedy się gotuje, 2-3 łyżki wody z makaronu dodajemy do słoiczka z pesto (nabierze lepszej konsystencji i smaku (to włoski sekret!)

Po odlaniu wody z makaronu, do garnka przekładamy pesto, całość szybko mieszamy. Wykładamy na talerze. Dla smaku posypujemy parmezanem i bazylią.

Podziel się linkiem!