Sałatka z ziemniakami w roli głównej wydobywa z warzyw smak, który do tej pory nie był mi znany. Ziemniaki są wyraziste w smaku, aromatyczne, lekko twarde. Podane ze słodkim groszkiem, dodatkiem cytryny, masła, pietruszki i kolorowej fasoli.
Składniki dla dwóch osób
- świeży szpinak – 100 gr
- mrożony groszek zielony – 400 gr
- puszka czerwonej fasoli
- małe kapary ze słoika – 4 łyżeczki
- 4 średniej wielkości młode ziemniaki młode lub przeznaczone do sałatek, np.vinieta, gotowane na parze w ziołach
- przyprawy: sól, pieprz, 4 łyżki oliwy, szczypta pepperoncino, ok 50 gr masła, odrobina cytryny do skropienia, garść pietruszki, 4 ząbki czosnku, pół łyżeczki miodu
- dressing do dania: 5 łyżek oliwy, sok z 1/3 cytryny, łyżeczka miodu, 4 łyżeczki kaparów ze słoika, garść pietruszki
Przygotowanie
- W pierwszej kolejnosći przygotowujemy ziemniaki.
- Myjemy je, nie obieramy ze skórki, kroimy w plastry 0,5 cm. Gotujemy na parze, w ziołach i przyprawach ((sól, tymianek, rozmaryn, pieprz, czosnek niedźwiedzi, pietruszka, bazylia, oregano)), ok 10 min aby były lekko twarde ale ugotowane. Po ugotowaniu odstawiamy na bok.
- W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy dressing. Blendujemy wskazane składniki, doprawiamy do smaku wg uznania. Sos ma być lekko kwaśny, z wyczuwalnym miodem, pietruszką i kaparami. Będzie zielony jak pesto, jeśli będzie zbyt gęsty dodajcie wody. Odstawiamy na bok.
- Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek. Dodajemy sól, pieprz, kapary i pepperoncino. Po 5 minutach dodajemy mrożony groszek i dusimy aż się rozmrozi i będzie gorący. Dodajemy fasolę z puszki. Dodajemy masło, miód, pietruszkę. Dusimy 5 minuty. Dodajemy przygotowane ziemniaki i całosć delikatnie mieszamy (tak aby nie połamać ziemniaków).
- Na dwóch talerzach wykładamy szpinak, posypujemy pieprzem. Na szpinak wykładamy przygotowany groszek z ziemniakami wprost z patelni.