Stek wołowy z odrobiną oliwy, świeżymi gałazkami rozmarynu i ziarenkami pieprzu. Nutka gruboziarnistej soli i cytryna dla wyrazistości. Do tego sałatka z mango, avocado z dodatkiem ulubionych bakalii lub orzechów. Ich słodycz  jest zbalansowana sokiem z cytryny, pasuje do wyrazistego smaku steka oraz egzotycznych owoców w sałatce.

Składniki dla 2 osób

  • stek wołowy z rostbefu lub antrykota (wybierzcie marmurkowy – przeplatany nićmi tłuszczu) – ilość mięsa zaplanujcie sami
    Przyprawy do mięsa: świeży/suszony rozmaryn, sol, pieprz, oliwa, cytryna
  • świeży szpinak  – ok 150gr
  • 1 mango
  • 1 avocado
  • garść suszonej żurawiny (lub innych ulubionych bakalii)
  • 1 kulka mozzarelli 125 gr
  • sól gruboziarnista, świeżo mielony pieprz
  • dressing: 5 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu (jeśli miód jest gęsty jak masło to wystarczy 1 pełna łyżeczka)

Przygotowanie

  • Umyte mięso przyprawiamy świeżym pieprzem i rozmarynem. Dla wzmocnienia smaku, najlepiej odstawić do lodówki na 1 dzien a przynajmniej na chwilę przed podaniem.
  • W szklance przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy łyżeczką do uzyskania gładkiej masy.
  • Szykujemy sałatę. Dwa głębokie talerze wykładamy zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę: avocado, mango, mozzarelle. Znow dodajemy odrobine soli i dużo pieprzu. Posypujemy suszoną żurawiną. Dressing rozprowadzamy po sałatce, nabierając go łyżeczką i zataczając kręgi po sałatkach.
  • rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy stek. Można go natrzeć pieprzem i rozmarynem z dodatkiem oliwy. Gotowe przyprawy zawierają sól. Sól dodajemy po usmażeniu mięsa, potem wyciskamy trochę cytryny. Smażymy na dużym ogniu – czas w zależności jaki kto lubi stopień wysmażenia.
Wysmażony stek z antrykota podany z rozmarynem i cytryną
Stek z antrykota
Sałatka z mango, avocado, mozzarella, żurawiną podana na szpinaku z sosem miodowo cytrynowym
Sałatka egzotyczna z mango i żurawiną
Podziel się linkiem!