Stek wołowy z odrobiną oliwy, świeżymi gałazkami rozmarynu i ziarenkami pieprzu. Nutka gruboziarnistej soli i cytryna dla wyrazistości. Do tego sałatka z mango, avocado z dodatkiem ulubionych bakalii lub orzechów. Ich słodycz jest zbalansowana sokiem z cytryny, pasuje do wyrazistego smaku steka oraz egzotycznych owoców w sałatce.
Składniki dla 2 osób
- stek wołowy z rostbefu lub antrykota (wybierzcie marmurkowy – przeplatany nićmi tłuszczu) – ilość mięsa zaplanujcie sami
Przyprawy do mięsa: świeży/suszony rozmaryn, sol, pieprz, oliwa, cytryna - świeży szpinak – ok 150gr
- 1 mango
- 1 avocado
- garść suszonej żurawiny (lub innych ulubionych bakalii)
- 1 kulka mozzarelli 125 gr
- sól gruboziarnista, świeżo mielony pieprz
- dressing: 5 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu (jeśli miód jest gęsty jak masło to wystarczy 1 pełna łyżeczka)
Przygotowanie
- Umyte mięso przyprawiamy świeżym pieprzem i rozmarynem. Dla wzmocnienia smaku, najlepiej odstawić do lodówki na 1 dzien a przynajmniej na chwilę przed podaniem.
- W szklance przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy łyżeczką do uzyskania gładkiej masy.
- Szykujemy sałatę. Dwa głębokie talerze wykładamy zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę: avocado, mango, mozzarelle. Znow dodajemy odrobine soli i dużo pieprzu. Posypujemy suszoną żurawiną. Dressing rozprowadzamy po sałatce, nabierając go łyżeczką i zataczając kręgi po sałatkach.
- rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy stek. Można go natrzeć pieprzem i rozmarynem z dodatkiem oliwy. Gotowe przyprawy zawierają sól. Sól dodajemy po usmażeniu mięsa, potem wyciskamy trochę cytryny. Smażymy na dużym ogniu – czas w zależności jaki kto lubi stopień wysmażenia.