Włoski przepis na risotto z borowikami? proste zasady od ucznia Antonio Carluccio: delikatne grzyby, parmezan i groszek (Włoskie wyprawy Jamiego Olivera) 

Składniki na 2 porcje

  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 gr mrożonego groszku
  • duża garść suszonych borowików
  • sól, świeżo mielony pieprz, oliwa z oliwek
  • 50 gr masła
  • czerwona cebula
  • 50 ml białego wina
  • garść świeżo startych płatków parmezanu

Wstępne przygotowanie składników

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, po 30 min odzyskają „świeżość”.

Do naczynia z gorącym bulionem, dodajemy zamrażamy groszek i odstawiamy. Bulionem będziemy podlewać ryż, groszek który pozostanie na dnie, dodamy do ryżu na koniec przygotowywania dania.

Przygotowanie risotto

W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Mieszamy, czekając aż cebula się zeszkli. Wsypujemy ryż, podprażamy 2-3 min, uzyskując tym orzechowy posmak ryżu. Uważamy żeby się nie przypalił. Następnie podlewamy białym winem.

Po minucie, cały czas mieszając, zaczynamy podlewać ryż partiami, gorącym bulionem. Mniej więcej po 50-100 ml. Za każdym razem, kiedy ryż wchłonie bulion, dodajemy kolejne porcje płynu. Mieszając systematycznie, uzyskamy kremowe risotto. Czas gotowania dla ilości ¾ szklanki suchego ryżu to ok 10 min.

Po tym czasie ryż powinien być już al dente ale danie jeszcze jest za rzadkie (postępujmy tak aby po 10 min, płynu było o te 50 ml za dużo). Dodajemy masło. Przykrywamy garnek na kilka minut aby pod wpływem ciepła masło się rozpuściło a ryż wchłonął nadmiar wody.

Dodajemy groszek, mieszamy całość. Przekładamy risotto na talerze. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i płatkami parmezanu.

Buon apetito!

 

 

 

Podziel się linkiem!