Włoski przepis na risotto z borowikami? proste zasady od ucznia Antonio Carluccio: delikatne grzyby, parmezan i groszek (Włoskie wyprawy Jamiego Olivera)
Składniki na 2 porcje
- 3/4 szklanki ryżu Arborio
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 300 gr mrożonego groszku
- duża garść suszonych borowików
- sól, świeżo mielony pieprz, oliwa z oliwek
- 50 gr masła
- czerwona cebula
- 50 ml białego wina
- garść świeżo startych płatków parmezanu
Wstępne przygotowanie składników
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, po 30 min odzyskają „świeżość”.
Do naczynia z gorącym bulionem, dodajemy zamrażamy groszek i odstawiamy. Bulionem będziemy podlewać ryż, groszek który pozostanie na dnie, dodamy do ryżu na koniec przygotowywania dania.
Przygotowanie risotto
W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Mieszamy, czekając aż cebula się zeszkli. Wsypujemy ryż, podprażamy 2-3 min, uzyskując tym orzechowy posmak ryżu. Uważamy żeby się nie przypalił. Następnie podlewamy białym winem.
Po minucie, cały czas mieszając, zaczynamy podlewać ryż partiami, gorącym bulionem. Mniej więcej po 50-100 ml. Za każdym razem, kiedy ryż wchłonie bulion, dodajemy kolejne porcje płynu. Mieszając systematycznie, uzyskamy kremowe risotto. Czas gotowania dla ilości ¾ szklanki suchego ryżu to ok 10 min.
Po tym czasie ryż powinien być już al dente ale danie jeszcze jest za rzadkie (postępujmy tak aby po 10 min, płynu było o te 50 ml za dużo). Dodajemy masło. Przykrywamy garnek na kilka minut aby pod wpływem ciepła masło się rozpuściło a ryż wchłonął nadmiar wody.
Dodajemy groszek, mieszamy całość. Przekładamy risotto na talerze. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i płatkami parmezanu.