Frittata to smażona cukinia z jajkami i serem pecorino romano.
Składniki
- 4 cukinie (średniej wielkości, ok 200gr/ szt.)
- 4 jaja
- świeżo mielony pieprz
- 100 gr pecorino romano
Smażenie frittaty
Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy startą cukinię. Smażymy ok. 10 min., do momentu kiedy warzywo wypuści soki i zmięknie. Zwiększamy ogień, mieszając co jakiś czas, do czasu aż z cukinii wydobędzie się aromat a sok wyparuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Do miski z masą jajeczno-serową przekładamy usmażoną cukinię, szybko i energicznie mieszając całość (uważajmy żeby jaja się nie ścieły i nie powstała nieplanowana jajecznica).
Całość przekładamy z powrotem na patelnię i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy na ciepło lub zimno pokrojoną jak pizzę lub w formie domina.