Frittata to smażona cukinia z jajkami i serem pecorino romano.

Składniki

  • 4 cukinie (średniej wielkości, ok 200gr/ szt.)
  • 4 jaja
  • świeżo mielony pieprz
  • 100 gr pecorino romano
Przygotowanie cukini. Kroimy warzywo wzdłuż i wycinamy część miąższu z nasionami. Nie obieramy.
Przygotowaną cukinię trzemy na grubych oczkach tarki
Następnie trzemy ser na średnich oczkach. Do miski ze startym serem dodajemy jaja i świeżo mielony pieprz (ilość wg uznania). Mieszamy do czasu połączenia składników.

Smażenie frittaty

Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy startą cukinię. Smażymy ok. 10 min., do momentu kiedy warzywo wypuści soki i zmięknie. Zwiększamy ogień, mieszając co jakiś czas, do czasu aż z cukinii wydobędzie się aromat a sok wyparuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Usmażona cukinia przed wymieszaniem z masą jajeczną

Do miski z masą jajeczno-serową przekładamy usmażoną cukinię, szybko i energicznie mieszając całość (uważajmy żeby jaja się nie ścieły i nie powstała nieplanowana jajecznica).

Całość przekładamy z powrotem na patelnię i smażymy  na złoto z obu stron. Podajemy na ciepło lub zimno pokrojoną jak pizzę lub w formie domina. 

Podziel się linkiem!