Przeczytałam, że Włosi, w domu rozkoszują się makaronami a pizze jedzą na mieście.
Pizza wg oryginalnej receptury włoskiej, jest cienka, krucha, na bazie piwnych drożdzy, z mąki typ: 00, wypiekana na kamieniu. Jeśli się odważycie, jak ja;) w domu polecam robić pizzę białą, tzn. wypieczony spód pizzy z dodatkiem np.rozmarynu i soli. Przed podaniem warto skropić oliwą z oliwek.
Możecie oczywiście zrobić Margherite albo pizze z owocami morza. Odradzam, ponieważ szykowanie składników i dodanie ich na cienką pizze trwa kilka minut, pizza piecze się 5-8 min, a do wyrobienia mamy kilka takich placków. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika. Czyli jedzą pizze wszyscy tylko nie ten, kto ją robi;)
Potrzebujemy
- kamień do pizzy
- drewniana łopatka do pizzy
- miska do wyrabiania i ugniatania ciasta
Żadna forma i blacha do pieczenia nie odda takiej kruchości na spodzie pizzy jak kamień (mam i polecam Jamie Oliver Kamień do pieczenia pizzy)
Łopatka nie jest konieczna ale bardzo pomaga (mam i polecam Łopatka drewniana do pizzy 40 cm Trabo). Przygotowane na pizze ciasto jest cienkie jak papier. Przełożenie go z rąk wprost na rozgrzany kamien w piekarniku to niebezpieczna czynność. Sama tak robiłam kilka lat, więc z uwagi na doświadczenie mogę dokonać oceny, że łopatka to ogromne ułatwienie w wykonaniu pizzy – niebo a ziemia!
Składniki na 4-5 spodów do pizz
- 300 gr mąki typ 00
- szczypta cukru i soli
- suszone drożdze piwne (polecam PANEANGELI lievito di birra suche drożdże 7g (dostępne w sklepach internetowych, od 2,90zł/op.)
- ok 180 ml ciepłej wody
- łyżka oliwy z oliwek
- sól gruboziarnista
- suszony rozmaryn
Mąka typu 00 to mąka o najdrobniejszej strukturze oraz z wysoką zawartość glutenu. Pozwala wyrobić ciasto wystarczająco elastyczne aby stworzyć cieniutki spód, a po upieczeniu uzyskać idealną strukturę oraz chrupkość. Mąka jest od niedawna dość dostępna w marketach, jak Społem, Carrefour czy Piotr i Paweł. Ceny od 3 do 8 zł za 1 kg. Skąd taka rozbieżność cen?? nie mam pojęcia. Marka jest tu nieistotna.
Przygotowanie
Do miski przesiewamy 300 gr mąki. Dodajemy 5 gr droższy, szczyptę soli i cukru. Dolewamy ciepłą wodę. Najpierw tylko 150 ml. Dodajemy łyżkę oliwy. Wszystko mieszamy łyżką. Jeśli konsystencja jest za sucha, dodajemy pozostałe 30 ml wody [zdj. krok 1]
Teraz odkładamy łyżkę i ugniatamy ciastą ręką do uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto po chwili przestanie kleić się do dłoni [zdj. krok 2]. Na tym etapie radzę na dłoń, którą ugniatamy ciasto dodawać co chwilę odrobinę mąki, dzięki temu stopniowo ciasto nabierze odpowiednio suchej, giętkiej i zwartej konsystencji. To trwa ok 5 min.
Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 2-4 godziny.
Po tym czasie, do wyrośniętego ciasta dodajemy suszony rozmaryn. Na dłoń sypiemy odrobinę mąki i zaczynamy ugniatać ciasto, poprzed półobrót i uderzanie nim o wnętrze miski. Chodzi o to aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta. To trwa ok. 5-10 min. Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 kulek. Blat/ ściereczkę kuchenną posypujemy maką, wykładamy na nią kulki i pozostawiamy na kilka minut aby ciasto podrosło [zdj. krok 3] (to czas w którym jednocześnie nagrzewa się piekarnik).
Włączamy piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę (u mnie 275st.C) i nawiew dostosowany do robienia pizzy. Wkładamy kamień do pizzy (też ma się rozgrzać). W porównaniu do pieca to i tak jest niska temperatura, no ale cóż…:)
Kiedy temperatura jest gotowa, wyrabiamy pierwszą bazę pod pizze. Bierzemy kulkę do rąk, koniecznie posypcie ręce mąką, aby ciasto nie kleiło się do dłoni i – jak na włoskich filmach – robimy piękne koła. Nie martwcie sie, za 50-tym razem się uda. Moje pierwsze pizze miały ogromne dziury i były zlepkiem ciasta ;).
Łopatkę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto [zdj. krok 4] Przed włożeniem do piekarnika, dodaję dla smaku gruboziarnisą sól i ponownie, odrobinę suszonego rozmarynu. Następnie, energicznym ruchem ręki przerzucamy placek na kamień w piekarniku. Czekamy 5-8 min aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy, również łopatką. Spód przecinamy nożem do pizzy, na 6 trójkątów. Pierwsza pizza gotowa.
Bierzemy się za kolejną…