Sałatka śródziemnomorska to jeden  z trzech ulubionych przeze mnie wariantówi, zaraz obok włoskiej i egzotycznej. Do ryb i mięsa zawsze jemy jedną z nich. To przyjemne i świeże połączenie można dowolnie komponować, sprawiając, że każdy obiad jest inny. Zaprezentuję dwie odsłony: z celulą- dla jej fanów i bez cebuli: dla kobiet w ciąży i dla tych z Was, którzy planujecie na drugi dzień rano spotkanie biznesowe;)

grecki akcent: świeże oregano i ocet winny

Sałatka śródziemnomorska najlepiej smakuje ze świeżym oregano. Mamy wiosnę więc i ceny ziół w sklepach są niższe a ogrodnicy jak ja, mogą już zbierać pierwsze listki z działki (w kwietniu oregano budzi się już do życia). Kilkakrotnie (z uwagi na braki w spiżarce) nie dodawałam na koniec białego octu winnego. To zły pomysł. Nie polecam, ocet fajnie wyostrza i łączy smaki warzyw. Koniecznie nie zapomnijcie o nim.

Składniki sałatki:

  • ok 100 gr oryginalnego sera feta
  • 1 ogórek szklarniowy
  • ok 100-150 gr świeżego szpinaku (to pół op. szpinaki np. z Lidla czy Biedronki)
  • słoiczek zielonych oliwek
  • słoiczek czarnych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • przyprawy do sałatki: sól gruboziarnista, pieprz swieżo mielony, oliwa z oliwek, świeże oregano, sok z cytryny, biały ocet winny

My wczoraj skomponowaliśmy obiad: sałatka i polędwica z dorsza. Jak przyrządzić świetnie dorsza, zobaczcie w przepisie „Dorsz we włoskim klimacie”

Przygotowanie sałatki

  • Talerze wykładamy szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ogórka kroimy w grube kostki (nie obieramy ze skórki) i rozkładamy równomiernie na oba talerze. Dodajemy zielone i czarne oliwki – po ok. 12 zielonych i 12 czarnych oliwek na talerz. Dodajemy grubo pokrojone pomidory – Na talerz przypada 1 duży/ew.2 małe pomidory.
  • Feta jest z reguły sprzedawana w op. po 150-200gr. Jest bardzo słona, proponuję połowę zawartości odłożyć do lodówki a do sałatki wykorzystać tylko pół. Fetę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sałat.
  • Na koniec, kto lubi, na środek talerza wykładamy bardzo cienko pokrojoną czerwoną cebulę i posypujemy ją odrobiną soli i pieprzu. Na zdjęciach poniżej przedstawiam wersję z cebulą i bez cebuli.
  • Całość skrapiamy oliwą, cytryną i octem winnym. Dodajemy pieprz i listki świeżego oregano.
    Do tego obiadu polecam dodatkowo przystawki typu grissini,taralli, twarde sery
Sałatka śródziemnomorska z fetą, świeżym oregano i cebulą
Podziel się linkiem!