Sałatka „Szał młodych ziemniaków” to trzecia wersja sałatki z ziemiakami. Młode, pokrojone w półksiężyce. Dominuje tu wyrazisty, orzeźwiający aromat świeżej szałwi, oregano, pietruszki. Pojawiła się czarna soczewica Belluga a czosnek niedźwiedzi, polskie masło i pieprz, podreślają to co najlepsze w ziemniakach.

Składniki na 2 porcje

  • świeży szpinak – ok 150 gr (pół op.ktore z reguły zawierają ok 300gr)
  • mrożony zielony groszek (1 opakowanie ok 400 gr)
  • pół szklanki suchej czarnej soczewicy Belluga
  • małe kapary ze słoika – 4 łyżeczki
  • 8 młodych ziemniaków, gotowanych na parze w ziołach
  • przyprawy: sól, pieprz, 4 łyżki oliwy, szczypta pepperoncino, ok 50 gr masła, odrobina cytryny do skropienia, 4 ząbki czosnku, łyżeczka miodu
  • zioła świeże/ suszone: garść natki pietruszki, suszony czosnek niedźwiedzi, 7 liści szałwi, mała garść świeżych listków oregano, gałązka rozmarynu
  • dressing: 3 łyżki oliwy, sok z 1/3 cytryny, łyżeczka miodu, 4 łyżeczki kaparów ze słoika, garść pietruszki

W pierwszej kolejnosći przygotowujemy jednocześnie soczewicę, ziemniaki i dressing

Soczewicę przepłukać, wsypać do rondelka i zalać wodą (2,5 cm warstwa wody ponad poziom soczewicy). Doprawić solą i pieprzem, dodać 3 posiekane liście szałwi, łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, dodać 1 łyżeczką miodu, sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki myjemy, nie obieramy, kroimy w półksiężyce. Gotujemy na parze, obsypane ziołami i przyprawami ok 15-20 min, do twardości wg własnego uznania (sól, tymianek, rozmaryn, pieprz, czosnek niedźwiedzi, pietruszka, bazylia, oregano), ok 10 min aby były lekko twarde ale ugotowane. Po ugotowaniu odstawiamy na bok.

Dressing. Blendujemy wskazane składniki, doprawiamy do smaku wg uznania. Sos ma być lekko kwaśny, z wyczuwalnym miodem, pietruszką i kaparami. Będzie zielony jak pesto, jeśli będzie zbyt gęsty dodajcie wody. Odstawiamy na bok.

Teraz łączymy wszystkie smaki na patelni

Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek. Dodajemy sól, pieprz, kapary i pepperoncino. Po 5 minutach dodajemy mrożony groszek i dusimy aż się rozmrozi i będzie gorący. Dodajemy masło, miód, 3 posiekane listki szałwi i natkę pietruszki. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy gotową soczewicę i ziemniaki. Całosć delikatnie mieszamy (tak aby nie połamać ziemniaków).

Podanie

Na dwóch talerzach wykładamy szpinak, posypujemy pieprzem. Na szpinak wykładamy przygotowane warzywa wprost z patelni. Polewamy dressingiem. Na koniec dodajemy świeżo mielony pieprz.

Sałatka „Szał młodych ziemniaków”gotowa !

Podziel się linkiem!