Sałatka z ciecierzycą i kuskusem ma ciekawy, lekko orzechowym smak. Oba składniki nadają jej kremowej konsystencji. Pomidor, szpinak lekko chrupią a oliwki, pietruszka, oregano i krople cytryny zapewniają lekkość i świeżość smaku.

Sałatka z ciecierzycą, kuskusem, pomidorkami, oliwkami, posypana oregano, natką pietruszki.

Składniki na 2 porcje

  • 100 gr kaszy kuskus
  • 1 op. ciecierzycy z puszki
  • 10 pomidorków koktajlowych (lub mniej zwykłych, przecietych na ćwiartki)
  • 10-12 czarnych oliwek czarnych
  • zioła: garść natki pietruszki, liście oregano, liście szpinaku baby (ilość wg uznania)
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, starty ser grana padano (jako dodatek, jeśli lubicie), suszone oregano, sok z cytryny do skropienia sałatki, oliwa z oliwek

Przygotowanie

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i czekamy aż przyjmie cały płyn. Proporcje wody do kaszy zachowajcie według instrukcji gotowania, jednocześnie kuskus nie powinien być zbyt sypki. Traci wtedy swój smak i przyjemną konsystencję. My nie będziemy dodawać do sałatki żadnego sosu, który kuskus może „wypić” i spowrotem nabrać wilgotności.

Na patelni prażymy odcedzoną z puszki ciecierzycę. Nie przemywajcie jej z płynu pod bieżącą wodą, ponieważ stanie się bardzo sucha. Podczas prażenia posypujemy ciecierzycę, suszonym oregano i pieprzem. Po ok. 5-8 min jest gotowa, pięknie obklejona przyprawami a dzięki podprażeniu nabierze lekko orzechowego zapachu.

Na dwóch talerzach rozsypujemy kuskus (pierwsza warstwa sałatki). Następnie, jako drugą warstwę, roszypujemy ciecierzycę. Mogą być zimne albo jeszcze lekko ciepłe. Następnie wykładamy pokrojone pomidorki i oliwki. Dodajemy świeżo mielony pieprz. Sałatki posypujemy, porwanym w rękach szpinakiem i listkami oregano. Dodajemy płatki grano padano, odrobinę dla smaku. Całość polewamy oliwą i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.

Smacznego! :o)

Podziel się linkiem!