Pierś z kurczaka z warzywami podanymi na kaszy kuskus. Kokosową nutą pięknie współgra z ostrym curry. Przepis na 2 porcje.

Składniki

  • 400 gr piersi z kurczaka

marynata do mięsa: 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżka miodu, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, sok z 1/3 cytryny, 3 posiekane ząbki czosnku, garść natki pietruszki.

Pokrojoną w kostki pierś z kurczaka obtaczamy w marynacie i odkładamy na dzień do lodówki.

  • warzywny sos

200 ml pasty carry przepis tutaj
100 ml mleczka kokosowego
2 średnie cukinie pokrojone w kostkę
przyprawy: garść natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, sok z ½ cytryny, świeżo mielony pieprz, sól, łyżka miodu, oliwa z oliwek,

  • 200 gr (1 szklanka) kaszy kuskus
marynata do kurczaka

Przygotowanie

Potrzebujemy trzech naczyń. Patelnię klasyczną, patelnię głęboką, mały garnek.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekany czosnek, sól, pieprz. Kiedy czosnek będzie już miękki, dodajemy cukinię i miód. Podduszamy do miękkości (równocześnie rozgrzewamy patelnię na mięso i szykujemy garnek na kaszę kuskus). Dodajemy pastę curry i natkę pietruszki. Po ok 5 min. dodajemy mleczko kokosowe. Jeśli sos jest za gęsty, podlewamy odrobiną wody. Sos gotowy.

Na rozgrzaną klasyczną patelnię wrzucamy pierś z kurczaka z marynatą, dusimy na białym winie ok 10 minut a następnie podsmażamy na dużym ogniu aby zredukować sos. Gotowe.

Szklankę suchej kaszy kuskus zalewamy wrzątkiem w proporcjach 1:1,5, dodajemy ½ łyżeczki soli. Całość pozostawiamy pod przykryciem na około 7 minut. Do czasu aż kuskus wchłonie całą wodę.

Podanie

Pierś z kurczaka w carry z warzywami(cukinia, pietuszka, miód, czosnek, cytryna, mleczko kokosowe, carry) na kuskusie

Na dużym talerzu wykładamy kaszę kuskus, dodajemy warzywa z sosem. Pierś z kurczaka podajemy na jednym talerzu z kaszą ale układamy go osobno.

Podziel się linkiem!