Spaghetti z kremową, włoską kiełbaską Nduja.
Ilość propozycji podania wieprzowiny we Włoszech jest dopasowana chyba pod każde podniebienie. Guanciale i Nduja mają jedne z najbardziej aromatycznych smaków, są idealnym dodatkiem do makaronów. Spaghetti z mięsem, makaron na ostro, …
Nduja
(…)”Nduja to kalabryjska, miękka i bardzo pikantna kiełbasa, która jest raczej bazą lub dodatkiem do dań, a nie wędliną do samodzielnego jedzenia. Można ją oczywiście rozsmarować na kawałku chleba, ale przeważnie używana jest jako dodatek. Kawałek kiełbasy (bez osłonki) trzeba włożyć do rondelka na rozgrzaną oliwę i rozgniatać drewnianą łyżką, aż rozpuści i stworzy gęsty sos. Po dodaniu do niej makaronu tworzy wręcz gotowy, pikantny sos. Można nią też polać upieczoną pizzę, ugotowaną fasolę lub dodać do zupy minestrone.
„Nduja pochodzi z okolic miasta Spilinga (tam też 8 sierpnia odbywa się coroczny festiwal jej poświęcony), ale obecnie jest produkowana w całej Kalabrii. Wytwarza się ją z tłustego mięsa wieprzowego i bardzo dużej ilości papryki (peperoncino) słodkiej i pikantnej. Do wędzenia używa się przeważnie drzewa oliwkowego i akacjowego. Następnie poddawana jest procesowi dojrzewania przez 90-150 dni.
Kiełbasę 'nduja można kupić również w słoiku (…) link
Przepis
Sos – na oliwie podsmażamy do zeszklenia posiekaną cebulę.Mieszamy i rozdrabniamy Nduję. Dodajemy pomidory z puszki lub domowy przecier, ilość wedle uznania – ważne aby zachować równowagę smaków. Smażymy ok 3-4 minut.
Kiedy makaron będzie al dente, przekładamy z garnka wprost na patelnię. Podlewamy makaron odrobiną wody z gotowania, tak aby sos nabrał idealnej konsystencji. Na końcu posypujemy podany makaron serem pecorino Romano.