
Kalabria. Upał. Morze. Góry. Słońce 320 dni w roku. Pogoda, krajobraz i kuchnia południa są znakomite. Biedna kuchnia oznacza kuchnię najlepszej jakości składników.
La cucina povera – synonim biedy i paradoksalnie, najbogatszych smaków. Jej bogactwo, przejawia się przede wszystkim w jakości i świeżości produktów, o które tak trudno w dzisiejszym świecie link
Prostota i dbałość o produkty.
Melangiani chini | nadziewane bakłażany
Składniki
(porcja dla 2 osób):
2 bakłażany
400 gr pomidorów krojonych (puszka)
4-5 filetów anchois (anchois) w oleju
2 łyżki kaparów
1 czerwona cebula
4-5 łyżek świeżo startego sera pecorino romano
1 gałązka bazylii
oliwa z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Bakłażany przekrajamy w pół, wzdłuż, wycinamy miąższ. Odkładamy je na bok.
Miąższ kroimy w kostkę, posypujemy solą. Po 15 min przelewamy bieżącą wodą. Odsączamy. Bakłażan straci naturalną goryczkę.
Na głębokiej patelni podsmażany, na 3-4 łyżkach oliwy, do zarumienienia, posiekaną cebulę.
Dodajemy acciughi i kapary, dusimy kilka chwil, aż filety się rozpłyną w sosie. Teraz dodajemy pomidory z puszki i pokrojony w kostki miąższ bakłażana.
Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez około 10-20 minut. Wyłączamy ogień. Dodajemy kilka liści bazylii i sera pecorino, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przygotowujemy blachę/ brytfannę do pieczenia na którą zmieszczą się 4 porcje bakłażana (w zależności od rodzaju blachy zabezpieczamy odpowiednio przed przypaleniem – wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą, itd.)
Wypełniamy łódki bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy bakłażany w piekarniku około 20-30 minut.
Podajemy ciepłe lub zimne.

