Włoski przepis na gnocchi
Najlżejsze gnocchi wychodzą z mączystych, suchych ziemniaków. Oryginalny włoski przepis na klasyczną porcję nie zawiera jaj. Ciasto musi być formowane na bazie gorących (wystarczą ciepłe) ziemniaków, z gałką muszkatołową. Formowane z wykorzystaniem mąki pszennej (najlepiej włoskiej tytu 00, jest drobniejsza, zawiera więcej glutenu, niż nasza polska mąka tortowa)
Wspaniałe ziemniaczane włoskie kluseczki
Składniki
1kg ziemniaków, najlepiej sypkich odmiany „C”
100-200 gr mąki najlepiej typ 00
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól
Przepis na włoskie gniocchi
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu tylko lekko studzimy. Bardzo ciepłe ziemniaki pozwolą nam na dodanie mniejszej ilości mąki a tym samym będą delikatniejsze. Obieramy, przeciskamy przez praskę i szybko łączymy z mąką, posypujemy gałką muszkatołową. Najlepiej nie dodawać od razu całej mąki. Ilość mąki może być różna w zależności od rodzaju ziemniaków i ich temperatury – jeśli ciasto zbyt się klei, dodajemy ilość wg potrzeby.
Formujemy z ciasta wałeczki grubości palca (jeśli na tym etapie ciasto nadal się klei się za bardzo, posypmy przygotowane uformowane kształty mąką). Wałeczki kroimy na małe porcje, około 1cm. Odcięte kawałki formujemy w dłoniach aby miały okrągły kształt.
Gnocchi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po 1-2 minutach, kiedy kluski wypłyną na wierzch, wyciągamy. Wrzucamy wprost do przygotowanego sosu. Część przygotowanych (nie ugotowanych jeszcze) kluseczek możemy zamrozić (pamiętajcie aby w zamrażarce się nie skleiły, ponieważ chcąc je odmrozić, wrzucamy je wprost do wrzącej wody. Jeśli będą sklejone, otrzymamy zbity placek zamiast gnocchi.
Włoski przepis na gnocchi podany na stół w wersji a Tavola!