Pomysł na ziemniaki.
Podane inaczej, lekkie, aksamitne, wyraziste w smaku. Czyli przepis na pełne smaku ziemniaczane gnocchi.
Jak przygotować ciasto na ziemniaczane kluski znajdziecie w artykule Włoski przepis na gnocchi
Przepis na gnocchi z groszkiem
Składniki
200-250 gr gnocchi
100 gr groszku cukrowego
garść czarnych drylowanych oliwek
kilka liści mięty
gruboziarnista sól, świeżo mielony pieprz
ok 50gr masła
1 czerwona cebula
50 gr świeżo startego twardego sera (parmezan lub grana padano)
Przygotowanie
Oliwki i miętę blendujemy aby składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulkę. Smażymy do zeszklenia doprawione pieprzem i solą. Wrzucamy pokrojone (na trzy cześci) łodyżki groszku. Dusimy ok 10 min. Dodajemy masło i salsę z oliwek.
W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku, gnocchi wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy po ok 1-2min tj. wtedy kiedy wypłyną na wierzch. Przekładamy wprost na patelnię, mieszamy z pozostałymi składnikami i podajemy na stół.
Gnocchi z groszkiem, cebulką i salsą oliwkowo-miętową
Gnocchi podane z cebulką, groszkiem cukrowym, z salsą z oliwek są proste w przygotowaniu, lekko słodkie, wyraziste, świeże.