Pomysł na ziemniaki.

Podane inaczej, lekkie, aksamitne, wyraziste w smaku. Czyli przepis na pełne smaku ziemniaczane gnocchi.

Jak przygotować ciasto na ziemniaczane kluski znajdziecie w artykule Włoski przepis na gnocchi

Przepis na gnocchi z groszkiem

Składniki

200-250 gr gnocchi
100 gr groszku cukrowego
garść czarnych drylowanych oliwek

kilka liści mięty

gruboziarnista sól, świeżo mielony pieprz

ok 50gr masła

1 czerwona cebula

50 gr świeżo startego twardego sera (parmezan lub grana padano)

Przygotowanie

Oliwki i miętę blendujemy aby składniki się połączyły.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulkę. Smażymy do zeszklenia doprawione pieprzem i solą. Wrzucamy pokrojone (na trzy cześci) łodyżki groszku. Dusimy ok 10 min. Dodajemy masło i salsę z oliwek.

W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku, gnocchi wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy po ok 1-2min tj. wtedy kiedy wypłyną na wierzch. Przekładamy wprost na patelnię, mieszamy z pozostałymi składnikami i podajemy na stół.

Gnocchi z groszkiem, cebulką i salsą oliwkowo-miętową

Gnocchi podane z cebulką, groszkiem cukrowym, z salsą z oliwek są proste w przygotowaniu, lekko słodkie, wyraziste, świeże.

Podziel się linkiem!