Jak przygotować idealny krem z pomidorów? Podsmażany na maśle czosnek z marchewką, dusimy 15 minut z korzeniem pietruszki, korzeniem selera i pomidorami malinowymi. To będzie najwspanialszy krem z pomidorów.

Inspiracja lecz nie sam przepis nową książką Jamiego Olivera – tutaj znajdziecie dobry opis treści

Moja zupa pomidorowa

Składniki

(dwie porcje)

3 duże pomidory malinowe

marchewka

5 ząbków czosnku

(korzeń pietruszki i ćwiartka średniej wielkości korzenia selera -są intensywne, mają wzbogacić smak ale nie przyćmić pomidorów)

sól, pieprz, oregano, bazylia,

2 kromki pszennego chleba,

płaska łyżeczka trzcinowego cukru

Przygotowanie

W rondlu podsmażamy na maśle ząbki czosnku, dodajemy po ok 2-3 minutach jak najcieńsze plasterki marchewki i dusimy kolejne 3-5 minut.

Jednocześnie gotujemy w osolonej wodzie (ok 500 ml) w garnku korzeń selera i korzeń pietruszki. Warto pokroić je w plasterki lub słupki. Przyśpieszymy gotowanie. Po ok 5 min. gotowania, dodajemy pokrojone pomidory, łyżeczkę cukru, gotujemy aż cześć wody wyparuje. Dzięki temu uzyskamy aromatyczny i smaczny wywar (ilość wg uznania, przy robieniu zupy krem, tylko własne próby nauczą Nas robić zupy o idealnej strukturze, mniej bardzie gęste).

Teraz dodajemy zawartość rondla i pieczywo. Całość przyprawiamy ziołami (świeże lub suszone). Dusimy ok 5 minut, próbujemy, doprawiamy do smaku. Miksujemy aż uzyskamy idealną konsystencję.

Przed podaniem dodajemy liść bazylii, polewamy oliwą.

Moja zupa pomidorowa…

 

 

 

 

Podziel się linkiem!