Jak przygotować idealny krem z pomidorów? Podsmażany na maśle czosnek z marchewką, dusimy 15 minut z korzeniem pietruszki, korzeniem selera i pomidorami malinowymi. To będzie najwspanialszy krem z pomidorów.
Moja zupa pomidorowa
Składniki
(dwie porcje)
3 duże pomidory malinowe
marchewka
5 ząbków czosnku
(korzeń pietruszki i ćwiartka średniej wielkości korzenia selera -są intensywne, mają wzbogacić smak ale nie przyćmić pomidorów)
sól, pieprz, oregano, bazylia,
2 kromki pszennego chleba,
płaska łyżeczka trzcinowego cukru
Przygotowanie
W rondlu podsmażamy na maśle ząbki czosnku, dodajemy po ok 2-3 minutach jak najcieńsze plasterki marchewki i dusimy kolejne 3-5 minut.
Jednocześnie gotujemy w osolonej wodzie (ok 500 ml) w garnku korzeń selera i korzeń pietruszki. Warto pokroić je w plasterki lub słupki. Przyśpieszymy gotowanie. Po ok 5 min. gotowania, dodajemy pokrojone pomidory, łyżeczkę cukru, gotujemy aż cześć wody wyparuje. Dzięki temu uzyskamy aromatyczny i smaczny wywar (ilość wg uznania, przy robieniu zupy krem, tylko własne próby nauczą Nas robić zupy o idealnej strukturze, mniej bardzie gęste).
Teraz dodajemy zawartość rondla i pieczywo. Całość przyprawiamy ziołami (świeże lub suszone). Dusimy ok 5 minut, próbujemy, doprawiamy do smaku. Miksujemy aż uzyskamy idealną konsystencję.
Przed podaniem dodajemy liść bazylii, polewamy oliwą.
Moja zupa pomidorowa…