Lubicie ryby i jednocześnie nie lubicie ości? to ta ryba jest dla Was.
Polędwica z dorsza z sałatą z mango i avocado!
Z filetami jest ten problem, że są cienkie i mają ości. Jedząc je, zanim z mężem pozbędziemy się na talerzu ości, ryba jest już zimna. I to byłoby na tyle dania z ryby;) Zrezygnowaliśmy więc z filetów.
Składniki
(dla dwóch osób)
- polędwica z dorsza ok 300-400 gr
- przyprawy do ryby: świeżo mielony pieprz, starta skórka z cytryny, oregano suszone, ziarna kolendry (są wspaniałe!chrupią i nadają nietypowy jedyny w swoim rodzaju smak) ziołowa przyprawa do ryb (zwróćcie uwagę na skład przyprawy. Najlepiej jakby nie zawierała soli, a już napewno żeby w składzie sól nie była na podium)
- Szpinak baby lub roszponka (ok 100gr)
- 1 mango (owoc ok 200 gr)
- 1 avocado (owoc ok 200gr)
- orzeszki piniowe 25gr (ja często ich nie mam pod ręką, to składnik nieobowiązkowy)
- 1 kulka mozzarelli 125 gr
- sól gruboziarnista, świeżo mielony pieprz
- dressing: 5 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu (jeśli miód jest gęsty jak masło to wystarczy 1 pełna łyżeczka)
Przygotowanie ryby
Polędwicę przyprawiamy pieprzem, oregano, przyprawą do ryb. Posypujemy startą skórką z cytryny. Odstawiamy do lodowki na 1 dzień a przynajmniej na 30-60 min przed podaniem. Ryba przejdzie aromatem przypraw. Rybę podzielimy na 2 części dopiero po usmażeniu, na patelni.
Przygotowanie sałaty
Szykujemy sałatę. Dwa głębokie talerze wykładamy zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy pokrojone w kostkę: avocado, mango a na koniec mozzarelle. Znow dodajemy odrobine soli i dużo pieprzu. Polewamy dressingiem. Łyżeczkami zataczając kręgi po sałatkach.
Rozgrzewamy patelnie na rybę. Dodajemy oliwę (ok 2 łyżek). Na rozgrzany olej wrzucamy rybę. Smażymy z jednej strony a potem z drugiej (do ofektu jak na zdjęciu). Dzielimy na pół. Przekładamy na talerze (proponuję przygotować talerz pod rybę następująco: wyłożyć go ulubioną zieleniną i położyć ćwiartkę cytryny do skropienia ryby)
Polecam dodatkowo przystawki typu taralli, sery