Lecie trwaj! słońce, przyjemny wiatr, muzyka. Restauracje słynące ze świeżych ryb i owoców morza.
Sposób na wakacyjne włoskie popołudnie we Wrocławiu. Smażone w cieście kalmary, pizza Margherita, zupa rybna.
Włoski Wrocław
Ul.Ofiar Oświęcimskich prowadzi Nas przez sam środek centrum miasta. To wąska, w większości otoczona kamienicami uliczka. Jak uda się czasami trafić, przy restauracji Vivere Italiano traficie na występy niszowych utalentowanych muzyków, którzy grają na żywo.
Zupa z owocami morza jest niesamowita. Z dodatkiem chleba pszennego na zakwasie. W zupie przeważają nad wywarem owoce morza. Wywar stanowi dopełnienie smaku. Utrzymuje temperaturę, pełny smaku cebuli czosnku pomidorów. Pietruszka i cytryna. Czasami traficie na dodatek pysznego kawałka ryby. Mnie spotkała ta przyjemność podczas kolacji urodzinowej w ubiegłym roku.
Wino domowe jest tutaj podawane w butelkach, mamy wiec zachowaną gwarancję smaku. Warto je wybrać jeśli nie jesteście koneserami i nie szukacie konkretnego szczepu winogron lub bukietu smaków. To klasyczne wino, wytrawne a zarazem delikatne i przyjemne dla podniebienia. Psss… jeśli butelka to za dużo, możemy bez obawy o dodatkowe koszty zamawiać wersję ma kieliszki. Nie ma różnicy cenowej. To jest ważne kiedy zastanawiacie się czy białe czy czerwone wino wziąć a dwóch butelek raczej nie chcecie zakupić.
Jak wybrać dobrą restaurację włoską
Co przyciąga do restauracji blogerów kulinarnych? Smak lokalnej kuchni, na której jest oparte menu lokalu. Zapachy, dania podane w taki sposób aby wydobyć z nich najwięcej smaku.
Nie wiem czy oglądacie, ja z ubóstwieniem śledzę programy Gordona Ramseya, Jamiego Oliviera, Magdy Gessler. Podczas wyjazdów, planując obiad w restauracji, potrafimy zastanawiać się na wyborem ponad godzinę. We Wrocławiu zawsze wracamy do punktu wyjścia, do Vivere Italiano. Na co warto zwrócić uwagę podczas wyboru restauracji?
Przede wszystkim warto wybierać te, które znamy z polecenia od osób o podobnych upodobaniach. Istotne jest aby dania były przygotowywane z najlepszej jakości produktów, przy czym warto mieć możliwość się o tym przekonać a nie tylko usłyszeć. Jeśli szukamy dobrej włoskiej restauracji, wybór jest łatwy. Im prostsze oparte na makaronach, risotto, rybach, owocach morza, czerwonym mięsie, grzybach menu tym bardziej przychylni możecie być restauracji. Kiedy w menu dania są włoskie z nazwy ale już przeplatają się potrawy, bądź tylko składniki z typowo wszechobecnymi dodatkami (ocet lub krem balsamiczny, ketchup, ser żółty zamiast mozzarelli, kawa smakowa, risotto oparte na klasycznym ryżu sałatkowym, pizza z ananasem i szynką, boczek wędzony zamiast pancetty) wiecie już że liczy się ilość Klientów a nie bogactwo smaku.
Zapachy w restauracji powinny być połączeniem dań które widzicie w rękach kelnerów krążących przy stolikach, przyjemne, bogate.
Ceny. Pamiętajmy, że świeże, wysokiej jakości produkty spożywcze są drogie. Koszt dania w restauracji będzie więc składową koszu produktu, obsługi, marży. Jeśli chcę zjeść dobre świeże i proste do przygotowania dania włoskie, w ekonomicznej cenie, jem w domu. Jeśli chcę zjeść pizzę, nietypową rybę lub smażone owoce morza idę do najlepszej restauracji i oczekuję smaku oraz przyjemnej atmosfery.
Włoska kuchnia w domu z blogiem a Tavola!
Wspaniałe włoskie wakacje każdego dnia możemy sobie zorganizować w domu. Świeże zioła w doniczce, oliwa z oliwek, dobry pszenny chleb, wianki czosnku, czerwona słodka cebula. Parmezan i Pecorino Romano, kilka rodzajów makaronu, tylko koniecznie włoskiej produkcji, aby przygotowanie al dente nie stanowiło wyzwania. Puszki pomidorów. Mięsa i ryby, kupujemy na bieżąco. Ale nie musimy. Ileż to jest dań na bazie makaronu i drobnych dodatków…sycące i ekonomiczne, pachnące słońcem. Wspólny stół, spędzanie czasu razem z bliskimi, wdzięczność i uśmiechu. Dolce vita! Po inspirację zapraszam na blogu w zakładce „Moja kuchnia”. Śledźcie publikacje i przepisy na blogu www.atavola.pl a doświadczanie Włoch na talerzu będzie codziennością!