Lekkostrawny, wspaniały bo pełny wartości odżywczych, makaron z dodatkiem cytryny i pieprzu. Zawiera zarodki zbóż.

Pasta Morelli w czołówce najlepszych włoskich makaronów

Przeczytajcie o ich właściwościach, na pewno Was pozytywnie zaskoczą:

Zarodek jest częścią ziarna, z której wyrastają kiełki, zawiera najcenniejsze składniki odżywcze. W tradycyjnej produkcji zarodki są usuwane z mąki, ponieważ niezwykle trudno utrzymać ich świeżość i odpowiednio długą przydatność do spożycia. W wytwórni Morelli do najwyższej jakości semoliny z pszenicy durum dodaje się zarodki ziarna tworząc w ten sposób nową jakość mąki. Zarodki są niejako embrionem zboża, gdyż gromadzą wiele substancji niezbędnych w procesie kiełkowania, czyli między innymi witaminy i enzymy. Stanowią źródło zdrowych białek pozbawionych glutenu, korzystnych kwasów tłuszczowych, a także wielu minerałów, jak selen czy kobalt – niezwykle ważne w procesach przemiany materii. link

Propozycja podania wg a Tavola!

Makaron rybny, z mięsem kraba, które jest białe i puszyste. Pachnie morzem. Co więcej mięso zachowuje sto procent smaku nawet jeśli jest zakonserwowane w puszce. Danie możecie przygotować w 20 min, po pracy. Każda okazja, którą wybierzecie do tego dania stanie się niezwykła.

W artykule pod linkiem znajdziecie informację gdzie można kupić puszki pełne białego, puszystego mięsa.

Natka świeżej pietruszki doda koloru i podkreśli zapachem smak dania.

Przepis na linguine Cytryna & Pieprz podane z mięsem kraba

Składniki

(porcja dla 2 osób)

250 gr makaronu Morelli
170 gr (puszka) mięsa kraba
2 garści natki pietruszki, 1 świeże/suszone peperoncino, suszone/świeże oregano (garstka)
5 ząbków czosnku
100 ml przecieru pomidorowego
100 ml białego wina

Przygotowanie

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Kiedy oliwa będzie rozgrzana, wrzucamy posiekane peperoncino, ząbki czosnku. Przyrumieniamy je, czekając do wydobycia pięknego aromatu.
Teraz czas na mięso kraba. Przekładamy całą zawartość z puszki na patelnię, podlewamy odrobinę białym winem. Na średnim ogniu dusimy 5 minut. Po około 2-3 minutach dodajemy przecier. Jeśli oregano jest suszone to teraz jest właściwy moment na dodanie.
Całość dusimy przez 4-5 minut.

W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę na makaron. Po 3-4 minutach gotowania przekładamy na patelnię z sosem. Dodajemy 2-3 łyżki wody, w której gotowaliśmy makaron (w zależności od twardości makaronu). Makaron wchłonie płyn, zagęszczając tym sos i jednocześnie przechodząc aromatami. Po kilku minutach będzie gotowy.
Stopień gotowości należy na bieżąco sprawdzać, próbując.

Kiedy jest gotowy, na patelnię wrzucamy świeże zioła (oregano i natkę lub kolendrę), mieszamy i od razu podajemy całość na talerze. Należy pamiętać że jeżeli chcemy dodać świeże zioła to dodajemy je na samym końcu tuż przed podaniem, wtedy nie stracą koloru.

Owoce morza podane w tak prosty sposób!
propozycja podania

Jak poznałam markę Morelli

We Włoszech konkurencja wśród producentów makaronów jest ogromna. Poznanie doskonałych, lokalnych wytwórni, gdzie makaron wyrabia się ręcznie, wymaga pomocy. O paście Morelli powiedziała mi pani Ania, właścicielka sklepu, o którym nie raz wspominałam. Znaleźliścy go, ponieważ sprzedaje taralli które z mężem pokochaliśmy w Rzymie a w Polsce nie sposobnością był go znaleźć. Poznajcie sami delikatesy włoskie 

Podziel się linkiem!