Dania na bazie włoskich bazowych składników: pomidory, czosnek, peperoncino to jedne z najaromatyczniejszych obiadów w przygotowaniu.
Uwielbiam kiedy mój mąż gotuje. Nigdy nie byłam na południu Włoch, ale domowy klimat na Sycylii wyobrażam sobie właśnie tak jak u Nas jest w sobotę.
Zapach świeżych ziół, czosnek, oliwa i pomidory pod chmurką z grana padano
Składniki:
- 250 gr makaronu pennette (może być również makaron penne, które jest dostępne w większości sklepów. Pennette jest drobniejszy, dzięki czemu dłuzej pozostaje al dente, sos nie dostaje się do środka od razu i rozgrzewa makaronu)
- puszka krojonych pomidorów
- ok. 100 gr przecieru pomidorowego
- oliwa z oliwek
- 2 główki czosnku
- 1 świeże peperoncino
- 100 gr grana padano lub parmezanu
- świeża bazylia
- przyprawy: oregano świeże lub suszone, peperoncino w płatkach, przyprawa do kuchni włoskiej (zawiera sól), czosnek w kostce albo granulowany.
Przygotowanie:
Sos robimy na głębokiej, dużej patelni (ważne jest żeby w naczyniu zmieścił się makaron, który przełożymy do sosu prosto z garnka w którym go gotowaliśmy. Po to aby dogotował się w nim do formy al dente, jednocześnie przechodząc aromatami sosu).
- siekamy świeże peperoncino
- obieramy czosnek (jeśli ząbki są duże przecinami na 2-3 części)
- trzemy na tarce ser i przekładamy do miseczki. Będzie służył do posypywania makaronu przed podaniem i w trakcie posiłku.
- do drugiej miseczki zrywamy liście bazyli (ja wykorzystuję też łodyżki, ktore łamię na malutkie części). Będą służyły do posypywania makaronu przed podaniem i w trakcie posiłku.
a teraz sos…
na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i peperoncino. Mieszając od czasu do czasu, pozostawiamy, do momentu aż czosnek się podrumieni. Dodajemy całą zawartość puszki z krojonymi pomidorami i przecier pomidorowy. Przyprawiamy suszonym oregano i innymi przyprawami wg naszego smaku i uznania. Świeże oregano, jeśli mamy, dodamy na koniec, przed samym podaniem obiadu na talerze. Sos ma być ziołowy, aromatyczny, jak świeże słodkie pomidory z odrobiną soli, oliwy i ziół 🙂 dalej dodajemy trochę suszonego peperoncino, poziom ostrości wg uznania
kiedy sos jest gotowy w osobnym garnku gotujemy wodę na makaron. Po 3 minutach gotowania makaronu, przerzucamy go na patelnię, wprost do sosu. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać pół szklanki wody ( najlepiej tej, w której był gotowany makaron) Mieszamy dokładnie z sosem i pilnujemy momentu aż stanie się al dente. Dodajemy świeże oregano (jeśli mamy) i przekładamy do miseczek. Dzięki temu makaron będzie dłużej ciepły.
makaron posypujemy serem i bazylią (jak na głównym zdjęciu). Buon apepito!