Mięso z kraba w puszce sprawdzi się jako produkt, który zastępuje owoce morza. Proste, zdrowe danie.
Cenię sobie naturalne produkty pakowane w puszki, słoiczki, ponieważ dają możliwość przygotowania wymarzonego obiadu bez względu na okoliczności, jak brak sklepu z owocami morza pod domem. A to dość popularne okoliczności J termin ważności pozwala na ich długie przechowywanie w spiżarce, dając później szerokie możliwości kulinarne bez konieczności wychodzenia na „wielkie zakupy”
Gdzie kupić? są dostępne w sieci sklepów Selgros oraz w delikatesach internetowych, gdzie cena jest dużo niższa.
Składniki
- 250 gr spaghetti
- puszka z mięsem z kraba
- przyprawy: 2 garści natki pietruszki, garstka świeżego oregano, 1 świeże peperoncino
- 10 ząbków czosnku
- ćwiartka cytryny
- oliwa z oliwek
- 100 ml przecieru pomidorowego
Przygotowanie
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Na rozgrzaną oliwę, wrzucamy posiekane peperoncino, ząbki czosnku. Kiedy czosnek się przyrumieni, dodajemy mięso kraba w puszki i 50 ml białego wina, na średnim ogniu dusimy przez 5 min. Dodajemy sok z ćwiartki cytryny. po około 2-3 min dodajemy przecier. Dodajemy szczyptę soli, trochę pieprzu (wedle uznania, zawsze warto próbować danie w trakcie jego obróbki), suszone oregano – całość dusimy przez 4-5 min.
W tym czasie w garnku gotujemy wodę na makaron. Spaghetti gotujemy 3-4 minuty. Po tym czasie (lekko niedogotowane przekładamy na patelnię z sosem. Makaron wchłonie wodę, zagęszczając tym sos i jednocześnie przechodząc aromatami. Po kilku minutach będzie gotowy. Stopień gotowości należy na bieżąco sprawdzać, próbując. Kiedy jest gotowy, na patelnię wrzucamy świeże zioła (oregano i pietuszkę lub kolendrę, jeśli nie mamy świeżych ziół to posiłkujemy się suszonymi ziołami ) , mieszamy i od razu podajemy całość na talerze. Należy pamiętać że jeżeli chcemy dodać świeże zioła to dodajemy je na samym końcu tuż przed podaniem, wtedy nie stracą koloru.