Skrojone na miarę, z dedykacją dla Ani
Trzecie wydanie przepisu na pierś z kurczaka na bazie cytrusów i szałwii.
Składniki na 4 porcje
poniżej wskazane ilości odpowiadają przygotowaniu 4 porcji, ok 150 gr na głowę
- pierś z kurczaka ok 600-700 gr
- marynata do kurczaka: gałązka świeżego rozmarynu lub/i rozmaryn suszony, garść świeżych liści szałwii, świeżo mielony pieprz, sól, 2 łyżki miodu, sok z połówki cytryny, pół obranej pomarańczy, ok 5 łyżek oliwy z oliwek
- masło do smażenia
Przygotowanie marynaty do kurczaka:
- myjemy i oczyszczamy mięso, tniemy na mniejsze porcje, jak na zdjęciu poniżej. Podczas oczyszczania warto usunąć nawet najmniejsze błony i ścięgna. W tłuszczu przylegającym do mięsa, odkładają się szkodliwe substancje wywołane antybiotykami. Jesteśmy na nie narażeni, jeśli trafimy na drób z farmy, która je stosowała.
- w pojemniku gdzie mamy pocięte piersi kurczaka, dodajemy oliwę, pieprz i sól (ilość przypraw wg własnego uznania i smaku). Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, skrapiamy całość sokiem z połowy cytryny, posypujemy suszonym rozmarynem, dodajemy świeżą gałązkę (tegoż rozmarynu), przykrywam całość garścią liści szałwii. Na koniec dodajemy pociętą w plasterki, a następnie ćwiartki, pomarańczę.
- całość mieszamy, tak aby składniki się połączyły i kurczak przeszedł każdym smakiem.
Przygotowanie
poniżej wskazany opis prezentuje danie wykonane z połowy zamarynowanej porcji czyli 300 gr (pozostałe 300gr, wykorzystuję na obiad dla 2 osób w kolejnym dniu)
- rozgrzewamy patelnię, wrzucamy plasterek (ok 1-1,5 cm) masła. Po ok 30 sek., kiedy masło się roztopi, dodajemy połowę zamarynowanej porcji, pamiętając aby przelać +/- połowę marynaty z pojemnika,
- dusimy na średnim ogniu aż mięso będzie w środku białe,
- zdejmujemy przykrywkę, chwilę podsmażamy na dużym ogniu, tak aby kura się ozłociła a ilość sosu zredukowała do ilości jak na zdjęciu. Na koniec dodajemy świeżo mielony pieprz.
Podajemy z ulubionym dodatkiem (pieczone ziemniaki, kasza, sałata, itp.)