Sycylijski obiad w 30 minut. Pasta alla Norma czyli makaron z pomidorkami koktajlowymi, bakłażanem, bazylią i startą ricottą. Cały dom pachnie włoską kuchnią.

Co dzisiaj? Pasta alla Norma Was zachwyci. Po jej przygotowaniu nie będziecie myśleć o jedzeniu poza domem…

 

Składniki

1 bakłażan (mały lub średniej wielkości)

50-100 gr twardego sera ricotta salata (polecam np. ten)

1 szalotka

10-15 czarnych oliwek bez pestek

6 ząbków czosnku

garść liści bazylii

przyprawa do kuchni włoskiej, suszona bazylia, sól i pieprz, peperoncino

makaron spaghetti (ok 100gr na osobę)

puszka pomidorków koktajlowych (od niedawna znajdziecie je w większości sklepów, zachwycają pełnią smaku, polecam Mutti oraz Cirio)

 

Przepis Pasta alla Norma

(porcja dla 2 osób)

Bakłażana myjemy, kroimy w kostkę. Posypujemy dużą szczyptą soli i mieszamy. Pozostawiamy w misce/na sitku na 10 min, bakłażan dzięki soli straci gorycz. Przepłukujemy w zimnej wodzie i odsączamy (np. ręcznikiem papierowym).

I tutaj tkwi sekret przepisu. Podsmażamy bakłażana na rozgrzanej oliwie (2-3 łyżki wystarczą) przez 10 min. Po pięknym zapachu i kolorze będziecie widzieć, czy jest gotowy.

W międzyczasie na tarce trzemy 50-100 gr sera ricotta salata.

Wracamy do przygotowywania sosu. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy 6 ząbków czosnku (najlepiej też przecięty na 2-3 części). Podsmażamy, mieszając aby ani cebulka ani czosnek się nie przypaliły. Dodajemy pomidory z puszki, garść świeżej lub suszonej bazylii. Dusimy, mieszając co chwilę. Przyprawiamy do smaku solą i peperoncino. Dodajemy pokrojone na ćwiartki oliwki. Po chwili sos będzie gotowy na przyjęcie makaronu, który właśnie w nim nabierze pełni smaku i chrupkości al dente.

Jak to zrobic? Kiedy sos jest gotowy, do garnka z gotującą się wodą wrzucamy makaron. Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kiedy jest na wpół surowy (po 4 minutach) przekładamy wprost z garnka na patelnię. Teraz makaron będzie dochodził w sosie. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy kilka łyżek wody po gotującym się makaronie (włoska szkoła).

Kiedy makaron ma już idealną twardość (po przekrojeniu go, pośrodku będzie widoczna biała „nitka”)do sosu przekładamy usmażonego wcześniej bakłażana.

Mieszamy i przekładamy całość na talerze. Podajemy ze świeżą bazylią i startym serem ricotta salata.

Po 15 minutach….
Podziel się linkiem!