Frittata to typowe biedne włoskie danie. Proste składniki, patelnia i tarka. Nie ma jednego przepisu, liczy się wykorzystanie zapasów z lodówki i spiżarki. Składniki niezbędne to jaja i ser.
Ta wersja dorówna zapiekance z piekarnika. Karczochy ze słoika, puszka ciecierzycy, por, cebula, 3 ząbki czosnku, tymianek z ogródka (kwitnie cały rok), oregano, sól i pieprz. Całość posypana serem Pecorino Romano.
Może być podana od razu, gorąca z patelni. Możemy ją zjeść na zimno. Możemy na drugi dzień (przechowując frittatę w lodówce, przed podaniem podgrzewamy na patelni pod przykryciem ok 7-10 min)
Składniki
(dla 2 osób)
1 cebula szalotka/czerwona (średniej wielkości)
1 por (lub pół)
świeżo mielony pieprz, odrobina soli
100 gr świeżo startego sera pecorino romano
puszka ciecierzycy
słoik karczochów (jeśli są w wodzie i soli, musimy je po odlaniu zalewy, podsmażyć 5 na patelni z odrobiną oliwy, łyżką masła, tymiankiem, oregano i solą)
5 jaj
Ciecierzycę odsączamy z wody, prażymy na patelni z suszonym oregano (chwilkę, ok 3 min aby się nie przypaliła). Odstawiamy
Karczochy tylko odsączamy z zalewy, chyba że są w zalewie z wody, wtedy odpowiednio doprawiamy, patrz: opisałam wyżej)
Jajka rozbijamy w większej wygodnej misce, do której przełożymy później składniki z patelni aby całość wymieszać przed smażeniem. Mieszamy w celu uzyskania gładkiej masy, dodajemy świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie
Na patelni na 3 łyżkach oliwy podsmażamy posiekaną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany w krążki por. Por powinien być słodki i wyrazisty dlatego podczas smażenia dodaję łyżeczkę a nawet dwie miodu. Podczas smażenia cały czas mieszamy. Po kilku minutach kiedy warzywa są zeszklone, dodajemy wcześniej przygotowane – ciecierzycę oraz karczochy. Mieszamy całość w celu połączenia składników i całość ostrożnie przekładamy do miski z rozbełtanymi jajkami. Momentalnie mieszamy składniki. W międzyczasie jeśli na patelni nie ma odrobiny oliwy, dodajemy 2 łyżki i rozprowadzamy po całym naczyniu. Całość wrzucamy na patelnię z miski z powrotem i dusimy na wysokim ogniu ok 5-10 min aż jajko się zetnie (od spodu, góra ma pozostać surowa). Ja płaską szpatułką do przewracania naleśników ugniatam delikatnie frittatę aby składniki się zwarły a ona sama szybciej upiekła. Kiedy widzimy, że na brzegach jajko zaczyna się już ścinać, posypujemy całość startym serem (ok 50gr), przewracamy na drugą stronę. Aby przewrócić frittatę przykryjcie patelnię przykrywką/talerzem, obróćcie całość i pozwólcie frittacie na tą przykrywkę/talerz opaść. Następnie delikatnie przerzućcie/zsuńcie z powrotem na patelnię). Posypcie wierzchnią stronę pozostałą częścią pecorino romano.
Danie z Włoch czyli frittata.